אבטיח ומלון – בריאות ים תיכונית

מאת ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.

מלון

אתחיל את המאמר הזה בנימה אישית.

מי שעוקב אחר החומרים שאני כותבת, מגיע לאירועים שלנו, שומע את הרצאותיי וקורא את עבודות המחקר שלי, יודע שהאג'נדה שלי בבריאות היא אימוץ ההתנהגות והתזונה הים תיכוניים, כולל פילוסופיית הבריאות של עמי הים התיכון.

בסיס הבריאות הטבעית צמוד מבחינתי להיגדים: "ברומא תנהג כרומאי" ו- "מה שמתאים לאווז אינו תמיד מתאים לאווזה". כוונתי למקומיות ולאינדיבידואליות. המזונות אותם אנו אוכלים בטיולים בעולם, מצב רוחנו בטיולים האלה וההשראה שאנחנו מקבלים, אינם בהכרח מתאימים ליומיום הים תיכוני. לכן, לקראת הקיץ הישראלי ארצה לטעון בשבחם של האבטיח (Citrullus lanatus ) והמלון Citrullus) melo) – שניהם ממשפחת הדלועיים ומוכרים כגידול ים תיכוני אלפי שנים.

האבטיח

האבטיח הגיע לאזורנו מאפריקה והוא נזכר בגעגוע בספר במדבר, בדברים המיוחסים לדור יציאת מצרים: "זָכַרְנוּ אֶת הַדָּגָה אֲשֶׁר נֹאכַל בְּמִצְרַיִם חִנָּם אֵת הַקִּשֻּׁאִים וְאֵת הָאֲבַטִּחִים וְאֶת הֶחָצִיר וְאֶת הַבְּצָלִים וְאֶת הַשּׁוּמִים" (במדבר י"א, ה').

פרי קיצי אהוב. מהבחינה התזונתית ב 100 גרם אבטיח יש 112 מ"ג אשלגן, 28 מק"ג ויטמין A, 7.2 גרם פחמימות, 91 גרם מים ו 30 קלוריות. אם כך האבטיח אינו מים וסוכר.

לשם השוואה, ב 100 גרם אגס יש 12.4 גרם פחמימה וב 100 גרם עגבניות מרוסקות יש 7.1 גרם פחמימה.

האבטיח – כמו העגבנייה – מכיל ליקופן. זהו נוגד חמצון חזק ממשפחת הקרוטנואידים. הליקופן מפחית את הסיכון לסרטן בלוטת הערמונית ותורם להגנה מפני מחלות לב וכלי דם. שומר על הגוף מפני זיהום אויר, בריאות העין, תפקוד מוחי ומגן על העור מני נזקי השמש.

בימי הביניים מכרו אבטיחים בחנויות של רוקחים וזרעי אבטיח שימשו כתרופה לטיפול בחסימות בדרכי השתן כתוצאה מאבן. לפי הרמב"ם, האבטיח הוא תרופה משלשלת.

כדאי לשלב את האבטיח לעתים קרובות בתפריט הקיצי. מתאים מאד כארוחת בוקר מרעננת.

מתכון אלטרנטיבי-מסורתי לטיפול באפטות בפה עם קליפת אבטיח:

מסירים את הקליפה הירוקה ומשאירים את החלק הלבן. אופים בתנור בחום של 100 מעלות צלסיוס במשך 3 שעות עד לייבוש. כותשים את החלק המיובש לאבקה ומניחים על הפצע.

המלון

המלון הגיע לאגן הים התיכון מהודו לפני אלפי שנים. הוא מתוק מאד אבל מכיל אותה כמות פחמימה כמו האבטיח. ב 100 גרם מלון יש 7.3 גרם פחמימה, 267 מ"ג אשלגן, 169 מק"ג ויטמין A ו- 90 גרם מים. מכירים מלון צהוב ומלון כתום. שניהם מקור מצוין לויטמין C ולנוזלים. הפיטוכימיקלים במלון תורמים להפחתת הסיכון לחלות המחלות לב וכלי דם וסרטן.

ברפואה הערבית של ימי הביניים תארו שימושים במלון לחיזוק מערכת העיכול והתייחסו למלון מסוג "מלון הדודא".

 

מלון ואבטיח – הילכו השניים יחדיו? האם מומלץ לאכול מלון ואבטיח ביחד?

אקדים ואומר שתורת ההפרדה בין מזונות מגיעה מן הרפואה העתיקה והרפואה הימי ביניימית- זאת שנשענה על תזונה, צמחים ואורח חיים בריא. התפתחות מדעי הרפואה ומדעי התזונה המודרניים הובילה לויתור של הידע העתיק החשוב הזה והוא נותר במסגרת תחום הידע הנקרא "רפואה טבעית". לא מצאתי סימוכין מדעיים להפרדת אכילה בין אבטיח ומלון. מאחר והאבטיח והמלון שייכים למשפחת הפירות המתוקים, הערבוב ביניהם אינו נוגד את תורת הפרדת הפירות (מתוקים/חמוצים/חמצמצים). עם זאת, יש מקורות הרואים כנכון להפריד בין אבטיח ומלון, בהיות האבטיח יוצא דופן ומיוחד. הרמב"ם סיווג את האבטיח בין המזונות ה"רעים" ותרופה חזקה.

לכן, ההמלצה שלי תהיה לפעול לפי עקרון האינדיבידואליות. כלומר, לנסות אבטיח לחוד, מלון לחוד ואבטיח ומלון יחד. לבדוק מה התחושה לאחר הארוחה – הן תחושה מידית והן תחושה לאחר כמה שעות. המפתח האמתי לבריאות נמצא בתוכנו ולכן התשובה הנכונה תתקבל בהקשבה לגוף.

** התמונות באדיבות ויקיפדיה. אבטיח

הידעת? ניתן להחמיץ אבטיח !!

למתכון החמצת אבטיח ולמתכוני כבישה והחמצה נוספים – בספר "פרוביוטיקה במטבח".

לרכישת הספר פרוביוטיקה במטבח – לחץ כאן

צרו קשר ואשמח לענות על כל שאלה

פתח שיחה
זקוק לעזרה?
שלום 👋
איך נוכל לסייע לך?