בוצין – Verbascum sinuatum
מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.
בוצין מפורץ Verbascum sinuatum – בעיברית: עורור , צמח מרפא המוכר הן ברפואה העממית הארצישראלית והן בהרבולוגיה הקלינית המודרנית.
טיולי האביב מביאים אותנו למפגש קסום עם צמח הגדל כמנורה בוערת- הבוצין- Verbascum. מכירים מינים רבים של בוצין ובארץ גדלים כ 24. ברפואת הצמחים אנחנו עושים שימוש בד"כ ב Verbascum Thapsus . בתקופת הסתו נראה את נבטי הבוצין – ראו כאן בתמונה – עלי בוצן שצילמתי ביער אלונה.
מקור השם העברי במילה הארמית המוכרת מספר הזוהר: "בוצינא" ויש לה כמה משמעויות : "נר", "נשמה" וגם משמעויות סודיות הידועות למקובלים. הביטוי המפורט בספר הזוהר הוא :"בוצינא נהורא קדישא"- שפרושו: "נר האור הקדוש". מייחסים לצמח סגולות מיוחדות בפיתוח האינטליגנציה, המחשבה וניקוי לנפש.
גם ברפואה הסינית המסורתית מייחסים לצמח תכונות ניקוי מיוחדות: הצמח מסלק חום, אש ורעילות, מסלק לחות מהמעיים ומזין את הראות.
פרחי הבוצין
לפרח סגולות מיוחדות ומופלאות: נסו לקטוף את אחד מעלי הכותרת הצהובים. כל עלי הכותרת ינשרו מייד או לאחר כמה שניות בתנופה אחת. אורח חיי הפרח הבודד פחות מיממה ועם זאת שיחי הבוצין מלאים כעת בפריחה צהובה מרהיבה המערבת גוון ארגמני אדמדם בחלק הפנימי שלו. גובה הצמח עשוי להגיע עד 1.5 מ'. בשנתו הראשונה הוא מוציא רק עלים והם יוותרו ירוקים במשך כל הקיץ. בשנתו השניה הוא מעלה עמוד-תפרחת מסועף כמנורה. אחדים חושבים כי הצמח שימש דגם למנורת בית-המקדש. בחלק התחתון של הצמח גדלים עלים רחבים מאד- באורך כ 30 ס"מ ויותר ומהם עולה למעלה מנורת הקנים עם הפרחים הזוהרים. עלי השיח מכוסים בשערות מסועפות, לא נעימות למגע ועלולות לגרום בעיניים לאלרגיה, דלקות ואפילו לעיוורון זמני. לכן הוא נקרא עורור- הצמח המעוור.
ברפואה הטבעית אנחנו מכירים את הביטוי, שהינו עקרון ריפוי – "דומה בדומה ירפא" ואכן משתמשים בבוצין לריפוי דלקות עיניים.
משרה המוכר לריפוי דלקות עיניים:
נוטלים 10 פרחי בוצין ומשרים 12 שעות בכוס מים טהורים, מכוסים בצלוחית.
מסננים את המשרה ומעבירים את המים לבקבוקון עם טפטפת. מטפטפים 2 טיפות בכל עין.
שיטת השריית פרחים במים טהורים ידועה גם כשיטת פרחי באך. ד"ר אדוארד באך שהיה הומאופאת מצא כי בהשריית הפרחים, בצלוחיות זכוכית עם מים טהורים, על האדמה בסמוך לצמח האם, הצמח יעביר את התכונות האנרגטיות שלו אל המים, כך שהשימוש במים יאפשר ריפוי, בהתאם ליעוד של הפרח. ד"ר באך נפטר בטרם הספיק לאתר את תכונותיו המופלאות של הבוצין אבל ברפואה ההומאופתית מכירים את תכונותיו ועושים בו שימוש בין היתר לריפוי דלקות עיניים, במינון הומאופתי.
במאה הראשונה לספירה, המשפטן והפילוסוף האיטלקי גאיוס פליניוס קאיקיליוס סקונדוס , שהיה ידוע בשם "פליניוס הצעיר", המליץ לתת לבהמות שנתקפו בשיעול ובקצרת ללעוס עלים ופרחים של בוצין.
האינדיאנים בארה"ב נהגו להכין מהעלים טבק עשבוני ועישנו אותו להקלה על שיעול וכנגד אסטמה. דיוסקורידס, רופא יווני, בוטניקאי ופרמקולוגי יווני בן המאה הראשונה לספירה, השתמש בצמח לריפוי נכישות נחשים, מחלות עיניים, דלקות שקדים ושיעול.
היום, ברפואה בטבעית הנטורופתית הבוצין משמש לטיפול בברונכיטיס, זיהומים ודלקות במערכת הנשימה התחתונה, פציעות, טחורים, פיסורה, דלקות אזניים, דלקות עיניים, שפעת והצטננות.
הצמח מתאים לשימוש בתקופת ההריון וההנקה אם כי מומלץ לעשות בו שימוש מוגבל בתקופה זו ובכל מקרה מומלץ להוועץ עם מומחה.
מרתח לטיפול בברונכיטיס אקוטי
1 כף עלים ופרחים של בוצין
1 כף פרחי אכיניציאה
1/2 כפית מרוביון
1 כפית פרחי סמבוק שחור
להרתיח 3/4 ליטר מים מטוהרים ולהוסיף את הצמחים. לבשל בסיר סגור במשך 10 דקות. לסנן ולשתות במשך היום 1/2 כוס בכל 4 שעות. הטעם המריר ומעט מלוח. פרחי הסמבוק נותנים מעט מתיקות אבל עדיין הטעם המריר הוא העיקרי.
טיפול בפציעות ובטחורים
הבוצין מכיל טאנינים הגורמים לכיווץ רקמות ולכן מאד מתאים לטיפול בטחורים, בפציעות ובפיסורה. הטיפול נעשה באופן חיצוני. מרתיחים 100 גר' עלים ירוקים טריים של בוצין ב 2 ליטר מים. מבשלים כ 10 דקות בסיר סגור. מסננים ומצננים. להניח רטיות ספוגות בחליטה. מומלץ לשטוף היטב את הידיים לאחר השימוש בבוצין ולהזהר ממגע עם העיניים.
לשאלות נוספות מוזמנים לשלוח אלי מייל: mira.starkman@gmail.com
שלכם,
ד"ר מירה כהן שטרקמן