מאת: מירה כהן שטרקמן, נטורופתית. מתמחה בטיפול קליני באמצעות תזונה טבעית, צמחי מרפא ואיזון גוף ונפש.
ויטמין B12 – Hydroxycobalamine- שייך לקבוצת הויטמינים המסיסים במים והחיוניים לפעולה תקינה של מערכות הגוף. ניתן לקבלו מהמזון או כתוסף מזון . הגוף יודע לייצר את הויטמין הזה, אם כי בכמויות קטנות אשר על פי המדדים המחקריים אינם מספיקים לתפקוד תקין של הגוף.
במצבים של חוסר ריכוז, חולשה, כאבים נוירולוגיים, ירידה ברפלקסים ובקליטה, איבוד זכרון וסימפטומים נוספים יתכן ויש חסר ב B12. מצבי מחלה מסויימים גם הם עלולים לגרום לחסר בויטמין כדוגמה: לאחר ניתוח כריתת קיבה או מעיים (למשל- חולי קרוהן) ומצבים פתולוגיים אחרים. מחסור יבוא לידי ביטוי בתחושה של בערה וכאב בלשון וכן בחיוורון כללי של האדם.
הצורה המומלצת לניצול אפקטיבי של הגוף בויטמין היא Hydroxy-cobalamine.
מה ההמלצה לכמות מינימלית?
בספרות המקצועית נמצא המלצה על צריכה יומית מומלצת של 2.4 מק"ג מהויטמין. מינון RDA (מינימאלי)- 1 מק"ג. תינוקות עד גיל שנה יסתפקו ב 0.5 מק"ג ליממה וילדים בגילאים 4-8- 1.2 מק"ג. נשים מניקות זקוקות לכמות גבוהה יותר- 2.8 מק"ג ליממה.
גם כאשר אדם נוטל כמות טובה של B12 מידי יום, הוא עלול למצוא את עצמו בחסר של הויטמין כתוצאה מחולשה של מערכת העיכול, חוסר איזון של חומציות הקיבה, ספיגה לא תקינה בקצה המעי הדק ונוכחות בלתי מספקת של סידן ו- B6. מעבר לאלו יש צורך בנוכחות של Intrinsic factor- דהיינו אנזים חלבוני המופק מרירית הקיבה, נקשר שם אל ה B12 ומעבירו דרך דופן המעי הדק הסופני.
לגיל יש גם כן השפעה על ספיגת הויטמין וככל שהאדם מתבגר יכולת הספיגה פוחתת עקב מחסורים בסידן, ברזל וB6.
ויטמין B6 – מצוי בדגנים מלאים, בננות, שעועית ירוקה, שמרי בירה, אבוקדו, מוצרי חלב, ביצים, גזר, אגוזי פקאן, בוטנים ובשר.
סידן – מצוי באצות, עלים ירוקים, שקדים, טחינה, אגוזים, זרעים, חרובים, מולסה ומוצרי חלב.
ויטמין B12 הינו מרכיב חיוני בתאים האדומים וליצירת DNA/RNA , הוא מאפשר ספיגה טובה של ברזל בגוף , משפיע על קצב הגדילה אצל ילדים, יכולת הריכוז שלהם ויכולת הלמידה ועוד.
ניתן להבחין בחסרונו של הויטמין בתחושה של בערה וכאב בלשון וכן בחיוורון כללי של האדם.
ויטמין B12 בתזונה
המקורות העשירים בויטמין B12 הינם מוצרים מהחי: ביצים, גבינות מובחלות כגון ברי וקממבר, דגים כמו הרינג ומקרל וכבד.
בנטורופתיה אין המלצה תזונתית לאכילה של איברים פנימיים של בעלי חיים כגון כבד או גבינות שמנות ולכן דואגים לכלול בתפריט היומי דגי הים הצפוני, ביצים אורגניות ומוצרים המכילים סידן ו B6 המגבירים את יכולת הספיגה של ה B12.
צמחונים או טבעונים בדרך כלל יוסיפו למזון את אצת הספירולינה או מוצרים צימחיים מותססים כגון מיסו. אמנם אלו נחשבים למקורות לא זמינים של ויטמין B12 אבל עדיין צמחונים וטבעונים השומרים על אורח חיים בריא ופעיל מדווחים על הומאוסטזיס וחיוניות גבוהים , ללא עדות למצבי חסר.
צמחונים וטבעונים שישלבו בתזונתם זרעים, אגוזים, עלים, בננות, בוטנים, דגנים מלאים – ובתנאי שאינם סובלים מפתולוגיה הפוגעת בספיגת ה B12 – יוכלו ליהנות מספיגה טובה של הויטמין.
לעומתם, אלו הניזונים מכמויות טובות של חלבון מהחי אבל אינם דואגים למערכת עיכול תומכת, יסבלו מחסר בויטמין הזה.
דרך המלך המומלצת:
כל אחד ושביל החיים והחיוניות האישיים שלו. דהיינו, תזונה מותאמת אישית.
בין את בחרת בדרך הצמחונית או הטבעונית או לשלב מזון מהחי בתזונה היומית – חשוב להיות עם האצבע על הדופק ולוודא שהגוף מקבל את כל החומרים להם הוא זקוק.
בנימה אישית אמליץ על יומיים-שלושה של צמחונות בכל שבוע: דגנים מלאים, קטניות, ירקות עליים, לימון, פירות טריים, אגוזים, זרעים, שמן זית ומים מטוהרים. אכילת חלבון איכותי מהחי כגון ביצים אורגניות, דגי הים הצפוני (טונה, סלמון, מקרל, הרינג), מוצרים אורגניים של חלב עיזים ומים, מים, מים.