מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.
האיבר הראשון של מערכת העיכול הוא הפה. החלק הראשון שקולט מזון ומשקה. איבר מורכב ומופלא ורב מערכתי: השפעתו ישירה מערכת העיכול, הנשימה ומערכת החישה ובמאמר הזה אראה הקשרים גם להשפעות משניות על המח ומערכת החיסון.
המשקה נכנס אל הפה ובטרם יגיע אל השט הוא עובר דרך הלשון והרקמה העדינה והרירית – רקמת האפיתל – של חלל הפה.
הלשון, השיניים, הרוק והלסתות משתתפים בלעיסת מזון – השלב הראשון בעיכול המזון שנכנס לגוף.
אברי החישה הממוקמים במרחב הלשון מאותתים לאדם על טמפרטורת המזון והמשקה וכן על טעמם.
הלשון, השפתיים והלסתות משתתפים גם בהפקת קול ודיבור.
במאמר הזה ארצה לתאר את חשיבות השימוש בכל איברי הפה לבריאות שלמה.
חשוב לדעת!! מה לאכול ולשתות ובפרט – איך אוכלים ושותים.
ללעוס את המים – שתי דרגות של בריאות:
הדרגה הראשונה – עצם שתית מים.
הגוף בנוי מ 70 אחוז מים והם נדרשים לעצם קיומו ולתפקוד תקין של כל מערכותיו.
הדרגה השנייה – אופן שתית המים. המלצתי היא לתת למים להיכנס אל הגוף בנחת. בשלב הראשון לאפשר להם תנועה בחלל הפה כדי שיזינו את הרקמות הריריות, ינקו את חלל הפה, יטהרו אותו ויקחו עימם רוק אל תוך מערכת העכול.
לשתות את המזון – הפלא של הבריאות השלמה:
אבהיר שאין הכוונה למזון סחוט או מרוסק. (מיץ או שייק).
טבעי לנו להכניס אל הפה מזון שלם, ללעוס אותו היטב ולבלוע. – כל ביס!
ההמלצה שלי: 32 לעיסות לכל ביס עד שהמזון הופך כמעט משקה. רק אז לבלוע.
כן, 32 לעיסות.
ויש כאן צורך בתרגול ובתשומת לב.
האלמנט האינטגרלי והעיקרי בחיים טובים ובריאים: תרגול ותשומת לב להרגלים טובים.
הגישה שלי בבריאות – כמה שיותר טבעי, רגיל, פשוט.
ספרי "נטורופתיה במטבח" אינו כולל שיקים, אלא רק 165 מתכונים של מאפים, תבשילים, סלטים, ממרחים, עוגות וממתקים. גם לצמחונים וטבעונים.
מדוע?
כי אני מאמינה באכילה בריאה ורגילה שחלק ממנה הוא הטבע שלנו ללעוס את המזון. טבעי לנו ללעוס. לא טבעי לנו להכניס את המזון למכשיר מכני/חשמלי ולשתות אותו.
ביחד עם הספר נטורופתיה במטבח כתבתי גם את הספר המשלים – פרוביוטיקה במטבח (עם ג'קי טולדו) ושני הספרים האלה נותנים מענה שלם לאכילה מאוזנת ובריאה בגישה הנטורופתיה.
לרכישה מאובטחת
מתי מומלץ לשתות מיצים ושייקים ?
- כתוספת נחמדה לחיים – למי שאוהב – אפשר לשלב מיצי ירקות ופירות, להכניס להם אצות, זרעים ושורשים – ליצירת טעם טוב וכמות גבוהה של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
שימו לב: במיצים אין סיבים תזונתיים כי הם נשארים במסחטה.
כמו כן מאבדים כ 30 אחוז מכמות הויטמינים.
בשייקים מקבלים גם את הסיבים התזונתיים.
- במצבי מחלה מסויימים אמליץ על שייק או מיץ כדרך טיפולית-טבעית. יש לכך פרוטוקולים מסודרים בנטורופתיה וההמלצה תהיה אך ורק בהתאם לפרוטוקולים ובהתחשב במצב הבריאותי של האדם, תרופות ברקע או תהלכים כירורגיים. .
מדוע בריא ללעוס את המזון?
הלעיסה היא בטבע שלנו.
חלל הפה הוא עולם מתוחכם של נפלאות הבריאה, בריאות ויצירה חדשה של תאים. לעיסה משמעותו להתקרב אל הטבע של עצמנו.
אמנה כאן חלק מהסיבות הטובות ללעוס את המזון:
הראשונה – פרוק המזון מתחיל על ידי חיתוכו על ידי השיניים והתערבבות המזון עם הרוק ואינזימי העיכול שמופרשים עם הלעיסה. עצם חיתוך המזון על ידי השיניים ועל ידי תנועת הלסתות והלשון מייצר אמולסיה בפה שמועילה לרקמות הרכות, לניקוי השיניים ולבריאות הכללית.
השנייה – הפעלת איברי החישה – חוש הטעם. עם הלעיסה חלקי המזון באים במגע עם חלקי הלשון – ובכל חלק של הלשון יש רגישות לטעם אחר.
הטעם המר מורגש בחלק האחורי של הלשון- זה שקרוב אל הענבל.
הטעם החמוץ מורגש בחלק האחורי של הלשון.
הטעם המלוח מורגש במרכז הלשון
הטעם המתוק מורגש בקצה הלשון
תינוקות שאין להם שיניים – יאהבו במיוחד את הטעם המתוק כי הם יכולים לחוש בו באופן מידי.
השלישית – הסיבים התזונתיים שבירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות, מברישים את השיניים, הלשון וחלל הפה. מברשת שיניים טבעית.
הרביעית – אנזימי העיכול – אלו הם חלבונים המזרזים את התהליכים הכימיים של העיכול בגוף האדם. יש כמה סוגים של אינזימים שמופרשים לאורך צינור העיכול ואיבריו והראשונים מופרשים בפה – בזכות הלעיסה.
הפעילות האינזימטית בגוף היא החיים של הגוף.
לכן, במקום ליטול אנזימי עיכול בתוך כמוסה – הפעילו את הפה ויש לכם אנזימי עיכול שטבעיים לכם.
בלוטות הרוק שבפה מפרישות עם הלעיסה 3 אינזימי עיכול חשובים: עמילאז, ליזוזים וליפאז.
עמילאז – מסייע לפרוק פחמימות מורכבות לפחמימות פשוטות ובכל גם מסייע לקליטת הגלוקוז במח – הדלק של המח . מכאן שלעיסה טובה משפיעה גם על המח ומשפרת את הריכוז.
ליזוזים – קוטל חיידקים בעיק מסוג גראם חיוביים – משפחת חיידקים שעלולים להוביל להרעלת דם, חום, צניחת לחץ דם ועוד. מכאן ההשפעה הרב מערכתית של הלעיסה: לב וכלי דם + חיסון.
ליפאז מסייע בפרוק טריגליצרידים.
החמישית – תנועתיות כחלק מתנועת החיים. תנועת השפתיים, הלשון ושרירי הלסת משחררת מתח אצור בפה ומחזקת את השרירים האלה.
תופעת לוואי של הפעילות התנועתית בפה: אנטי אייג'ינג טבעי לעור המצוי בחלק התחתון של הפנים. כי שרירי הלסת תומכים בעור צעיר.
השישית – פונטיקה: תנועת הלשון בפה הנוצרת עם הלעיסה, מסייעת לאימון שריר הלשון הדרוש להגייה ודיבור. גמישותם של הלשון, השפתיים והלסתות מאפשרת הגייה נכונה של שפות חדשות הדורשות תנועתיות שונה מהשפה המדוברת הרגילה. כדי לדבר בספרדית יש להניע את איברי הפה באופן שונה מן הדיבור בעברית.
למידת שפות חדשות מונעת הזדקנות המח.
כל הפלא הזה לא מתרחש כאשר שותים מיצים או שייקים באמצעות קש.
רשימת נפלאות ולעיסה והשתיה כמובן עוד ארוכה.
תזכרו: זה בטבע שלנו ללעוס את המים ולשתות את המזון.
בבריאות טובה
שלכם.ן
ד"ר מירה כהן שטרקמן