שיטאקי – Lentinula edodes – פטריית מרפא טעימה
מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.
השיטאקי (או שיטאקה) היפנית – "פטריית עץ השי" – זוכה לפופולריות במערב בזכות טעמה המיוחד: מתקתק, מלוח , מעושן וארומתי.
המחקר המודרני המייחס לשיטאקי (שיטאקה) סגולות ריפוי לחיזוק מערכת החיסון, כולל במצב של קורונה וכן למצבי מחלות קשות כדוגמה סרטן השד והמעי. כמו כן פעילויות אדפטוגניות, נוגדות חימצון אנטי דלקתית ומאזנת. השיטאקי מסייעות להורדת שומנים בדם, איזון יתר לחץ דם, מעכבת תהליכי הזדקנות, פעילות פרה ביוטית ועוד.
הרפואה הסינית מייחסת לשיטאקי פעילויות מאזנות צ'י- מאזנות את המסלולים האנרגטיים של האדם. כמו כן, מסייעת במצבי אנמיה, מייזעת קלות, מזינה ומחזקת את מערכת העיכול ומווסתת את התיאבון.
בהיותה אדפטוגנית, רבת טווח פעילות, השילוב בפורמולה טיפולית יהיה 30 – 40 אחוז.
תשומת לב – בטיחות בשימוש:
השתלת איברים – השיטאקי נחשבת לפטריה בטוחה לשימוש – גם קליני. עם זאת, בגלל המעורבות של בעידוד מערכת החיסון ההמלצה היא להימנע בשימוש טיפולי במצב של השתלת איברים. יש להפסיק שימוש כ 5 ימים לפני פרוצדורה כירורגית.
מדללי דם – לפטרייה מיוחסת פעילות נוגדת היצמדות של טסיות של התרכובת הגופרתית Lenthionine, ולכן מומלץ לנקוט במשנה זהירות בצריכת מינון גבוה של הפטרייה בעת נטילת מדללי דם.
הריון והנקה – לא ידועה סכנה בזמן הריון או הנקה.
אבות המזון, הויטמינים והמינרלים מצויים בשיטאקי הם בכמות צנועה, כפי שתראו בטבלה המצורפת אבל סגולותיה מצויות בפעילות הביוכימית והפרמקולוגית, הסיבים שבתוכה והחומרים שהפטריה מיצרת שהם בבחינת מסלולי תקשורת בתוך הגוף. תקשורת המסננת תאים לא טובים-חולים ועוצרת התפתחותם ומעודדת בכך יצירת חיידקי מעיים טובים ושיפור תפקוד המערכת החינסונית. השומן המצוי בשיטאקי כולל שומן מסוג: Oleic acid ו- Linolenic acid
ליצירת חיידקים טובים באמצעות התססה – ראו גם את ספרי פרוביוטיקה במטבח ולבישול מזונות פרה ביוטיים – ראו בספרי נטורופתיה במטבח
פרוביוטיקה במטבח + נטורופתיה במטבח – לרכישה במבצע לחץ/י כאן_
הערכים התזונתיים של השיטאקי:
השיטאקי ביחד עם הריישי ( Ganoderma lucidum) ומיטאקי (Grifola frondosa) הן שלוש פטריות מרפא שעובדות בצורה סינרגטית לחיזוק המערכת החיסונית וזאת בכות הרמה הגבוהה של בטא-גלוקן (סיב תזונתי) והרמה הנמוכה של אלפא-גלוקן (מולקולת רב סוכר המיוצרת ומופרשת מהפטריה והמוכר כמעודד מוות של תאי סרטן השד והמעי על ידי שיבוש שגשוגם).
אופן השימוש בבישול:
משרים את השיטאקי המיובשות במים רותחים כ 40 דקות ולאחר מכן מסירים את הגבעול ומוסיפים לאורז, תבשילים, ממולאים, תבשילי קדרה ומרקים.
מאחר והשיטאקי מכילה רק 7 חומצות אמינו חיוניות, מומלץ להגיש אותה ביחד עם דגן. אציע כאן שילוב של שיטאקי עם אורז אדום, עשיר בויטמיני B, סיבים תזונתיים וטעים.
מתכון קל להכנה, מזין וטעים:
אורז אדום עם שיטאקי:
רכיבים:
2 כרשה טריה
10 שיטאקי יבשות
1 כוס אורז אדום מלא
1 כף שמן זית
מי השרייה של השיטאקי +מים
1 כפית מלח ים גס
אופן הכנה:
משרים את השיטאקי היבשות במים רותחים במשך 40 דקות, מסירים את הגבעול ופורסים.
שומרים את מי ההשריה לבישול.
פורסים את הכרשה (החלק הלבן) ומטגנים קלות בשמן זית .
מוסיפים את השיטאקי ביחד עםפ כוס מי ההשריה – ומבשלים יחד כ 20 דקות.
מוסיפים את האורז עם עוד כוס אחת ממי ההשריה או מים, מוסיפים את המלח ומבשלים עד להספגת המים באורז – כ 40 דקות.
יש לבדוק אם נדרשים נוזלים נוספים ולהוסיף.
מומלץ להגיש עם שעועית אדומה וסלט ירוק.
בבריאות טובה
ד"ר מירה כהן שטרקמן