מאת: מירה כהן שטרקמן, נטורופתית והרבליסטית קלינית. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא, תזונה טבעית, פרחי באך ואיזון גוף נפש. מנחת קבוצות בנושאי בריאות והתפתחות אישית. ראש תחום נטורופתיה במכון וינגייט.
(פורסם בירחון "חיים אחרים" בגליון אוגוסט 2011)
אוגוסט מביא איתו את פריחת הנענע המצננת. הנענע פורחת בצפון הארץ באזור החרמון, גלבוע, הגליל, העמקים, מישור החוף השפלה, אזור ים המלח ומדבר יהודה. קיימים סוגים רבים של נענע וההבדלים ביניהם מתבטאים בצורות העלים, הארומה, הטעם והאיכות האנרגטית. בגידולי בר על יד מוקות מים מוצאים את הנענע המשולבת- Menta longifolia. השם הלטיני של סוגי הנענע הוא Menta ולכן הנענע נקראת גם מנתה.
ברפואת צמחים עושים שימוש, בין היתר, בנענע חריפה- Menta piperita שיש לה איכות מרקקת, יבשה וחריפה. אפשר לגדלה בגינת הבית, באדנית מרפסת או אדנית חלון . אפשר לשתול אותה בימי הקיץ אבל אז ראוי לשים לב לכמויות מים גדולות להם היא זקוקה. בחורף לעומת זאת ההתפתחות איטית ושטח האדמה בדרך כלל מתמלא עשבי בר כתוצאה ממי הגשמים.
ניתן להשיג שתילי נענע חריפה במשתלות. מאחר ואינה מייצרת זרעים, מומלץ לגדלה באמצעות שלילת שתיל קטן (שלוחת צמח). הנענע החריפה פורחת בפרחים צפופים וקטנים בצבע ירוק אדמדם בחודשים יולי עד ספטמבר.
מוצאה של הנענע מבריטניה והיא הפכה לצמח ים תיכוני ותבלין נפוץ לתה
עלי הנענע מכילים 1.5% שמן נדיף וניתן להריח את ריחה החריף גם מבלי למולל את העלה.
מדוע לאכול חריף בקיץ?
הטעם החריף מחמם ומייזע ובאמצעות ההזעה הקלה שמייצרת הנענע מנדפים החוצה את חום הגוף.
משקה נענע מצנן גם כשהנוזל אינו קר. לכןאפשר לשתות תה חם או משקה קר עם נענע חריפה ולימון- ליצנון בימי הקיץ ולפי הטעם האישי.
משקה צונן מעלי נענע חריפה:
1 ליטר מים קרים
2 ופנים של עלי נענע שטופים
1 לימון פרוס
להמתקה אפשר להוסיף 2-3 עלי סטיביה טרייה.
סלט עדשים קייצי:
1 כוס עדשים ירוקות – לבשל ב 4 כוסות מים במשך 30 דקות,לסנן ולצנן
2 כפות נענע חריפה טריה קצוצה
4 כפות כוסברה טריה קצוצה
2 גזרים מרוסקים גס
1 תפוח עץ חמצמץ- פרוס גס
2 כפות לימון
1/2 כפית מלח ים אלטלנטי גס
1/8 כפית אבקת כורכום
1/8 כפית אבקת כמון
1 כף שמן זית בכבישה קרה
לערבב את העדשים עם הגזר והתפוח. להוסיף תבלינים ולפזר 2 כפות של אגוזי מלך מרוסקים גס.
אפשר להגיש עם אורז בר, כארוחה חלבונית מלאה.
הנענע החריפה מצויינת לתקופת ההריון להתמודדות עם בחילות, גאזים, הקאות וקשיי עיכול. יש מחלוקת בין החוקרים לגבי תכונת נענע לכווץ את הרחם ולכן יש חוקרים שאינם ממליצים להשתמש בנענע בתקופת ההריון. אין הכרעה בנושא ולכן מולץ להשתמש בנענע במתינות ולשלב תזונה טבעית ההולמת לתקופת ההריון.
הנענע מרגיעה ומאלחשת ואפשר להשתמש בה להרגעת כפות רגליים עייפות, עור עייף וכאבי ראש.
לטיפול ברגליים עייפות מומלץ לעשות שימוש בשמן ארומתי מנתה בשילוב עם לבנדר. אפשר לטפטף 10 טיפות נענע ו 10 טיפות לבנדר לגיגית מלאה מים פושרים ולהשרות את כפות הרגליים במשך 15-20 דקות. ריח המנטה והלבנדר יפיגו עייפות וכאבי ראש והמגע של השמן עם כפות הרגליים יאלחש כאבים וירגיע.
מסיכת יופי לטיפול בפנים:
1 כף חימר ירוק
5 טיפות שמן נענע
מים ליצירת "בוץ".
למרוח על פנים נקיות ולהניח עד להתייבשות. לשטוף היטב ולמרוח קרם איכותי.
במקרה של רגישות מיוחדת עלולה להגרם פריחה בעור ולכן כדאי לנסות את המסכה על העור באזור בדופק בפרק היד.
שמן הנענע מאלחש ומחטא וניתן למרוח אותו באזור החניכיים לטיפול בפצעים ואפטות או לשטוף את הפה עם חליטה חזקה, בטמפרטורת החדר, של נענע חריפה.
שתיית חליטת נענע חריפה תסייע לטיפול בדלקות גרון ולדקות אחרות במערכת הנשימה העליונה.
הנענע מכילה ויטמינים ומינרלים ולכן נחשבת לצמח מזין שניתן לשלבו במאכלים שונים כמו אורז, סלטים, קינואה, גריסי פנינה, כדי לךחזק את האיכות המזינה של המזון ושיפור העיכול שלו.
הוספת נענע לסלטי קטניות תפחית את תופעת הגאזים וקשיי עיכול הנליוות לאכילת קטניות אצל חלק מהאנשים.