הטיפול בהפרעות קשב וריכוז – גישת הרפואה הטבעית
מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.
השימוש באבחנה המכונה "הפרעה בריכוז ובקשב" הפך כמעט אפידמיה. היום כל ילד/נער/מבוגר שאינו מסוגל להתרכז בהאזנה או בקריאה מעלה חשש שהוא לוקה בהפרעה. לפני 40 שנה דובר על תלמידים "עצלנים" או "מפריעים" והמסגרת הלימודית הכילה אותם בצורה זו או אחרת.
כיום, תלמיד או אדם בוגר שאינו עומד בקריטריונים הסטנדרטיים עלול להיחשב כלוקה בהפרעת קשב וריכוז ולהתחיל בטיפול תרופתי שלעתים יהיה מיותר.
הפרעת קשב וריכוז אובחנה לפני כ 30 שנה כתסמונת נוירו פסיכיאטרית הקיימת בעיקר ילדים ומתבגרים. פסיכיאטרים מצאו שההפרעה מלווה לעיתים בהפרעות פסיכיאטריות נוספות כגון הפרעות במצב הרוח, חרדה, הפרעות התנהגות ולקויות למידה.
הטיפול הקונבנציונאלי מבוסס על טיפול תרופתי של תכשירים מעוררי דופמין כגון הריטלין או הקונצרטה (שייכים למשפחת המטילפאנידטים) או טיפול בנוגדי דיכאון ובשילוב עם טיפול תומך, מעצב התנהגות.
הקריטריונים לתסמונת הוטוו לראשונה במדריך למחלות פסיכיאטריות (DSM) בשנת 1980 ונבקעו כדלקמן:
פגיעה בריכוז וקשב תאובחן אם מופיעים 6 או יותר מהתסמינים שלהלן:
- קושי לשים לב לפרטים וטעויות הנובעות מחוסר תשומת לב.
- כאשר מדברים עם הילד יש לעיתים קרובות חוסר הקשבה.
- קושי להתמיד במטלות שונות או במשחק.
- אינו עוקב אחר ההנחיות או ההוראות ומתקשה לסיים שעוריו או חובותיו.
- קושי בארגון פעולות או מטלות
- נמנע לעיתים קרובות מלעשות מטלות הדורשות מאמץ מנטלי, למשל, הכנת שעורי בית.
- נטייה לאבד דברים הנדרשים למטלות כגון צבעים, עפרונות, ספרים.
- מוסח בקלות ע"י גורמים חיצוניים
- שכחן בפעילויות יומיומיות
ההערכה והאבחון הם קליניים וכוללים הערכה רפואית, הערכה תפקודית ומבחני השלמה.
מחקרים בתחום הגנטיקה מצביעים על קשר גנטי והשפעה סביבתית.
מחקר מ 1992 הראה כי הסינרגיה בין הנוירוטרנסמיטורים במוח: הדופמין, נואפינפרין והסטרונין מהווה גורם חשוב בתסמונת.
הטיפול הנטורופתי בהפרעות קשב וריכוז יתרכז בתזונה ממוקדת למערכת העצבים, בשילוב עם עבודה על הרבדים הרגשיים וההתנהגותיים באמצעות צמחי מרפא, פרחי באך ועבודת גוף נפש.
האבחון הנטורופתי מתבסס על קריאה בכף הרגל, איריס העין, בחינה של אורח חיים ותזונה, והצלבת נתונים אלו עם ממצאים רפואיים כגון בדיקות דם, אבחון פסיכיאטרי וכיוב'.
בקביעת האבחנה הפסיכיאטרית לתסמונת הפרעת קשב וריכוז תילקח בחשבון אבחנה מבדלת:
- תסמונת הילד הפעיל- קשור בטמפרמנט .
- הפרעות אורגניות- למשל, הפרעות בשמיעה ובראיה.
- מצבים רגשיים כגון: הזנחה התעללות
- תרופות כגון: טגרטול (לטיפול בפרכוסים ואפילפסיה).
- הפרעות התפתחותיות
- פיגור שכלי ופיגור גבולי.
- הפרעות התנהגותיות שמלוות בחוסר שקט וחוסר קשב עקב חוסר מוטיבציה לימודים
- הפרעת חרדה
- הפרעת הסתגלות
- הפרעה דכאונית
- חסרים תזונתיים
בהתאם לאבחנה הרפואית תהיה המלצה תרופתית.
הנטורופתיה רואה במזון כאמצעי חשוב לרפא את האדם.
ההבנה הבסיסית ברפואה הטבעית היא שהמזון עושה את האדם: חסרים תזונתיים וסוג המזון משפיעים בין היתר גם על ההתנהגות, יכולת ההקשבה, המוטיבציה והריכוז.
במאמרי כאן אתרכז ברכיבי מזון מסויימים, אם כי ניתן להרחיב את המאמר להמלצות נוספות.
הימצאותם של ויטמיני B ובעיקר B1, חיוניים לתפקוד יעיל של מערכת העצבים. מקורות להם: עוף, דגים, דברי חלב, דגנים מלאים כגון: אורז, דוחן, קינואה, אמרנט, שיבולת שועל, חיטה מלאה ומוצריה (פסטה, אטריות), שיפון, עדשים, שעועית , תפוחי אדמה וירקות עליים ירוקים.
הכולין חיוני להעברה עיצבית, בהיותו חומר גלם לאצטיל כולין והוא מצוי בחלמון ביצה , שמרי בירה, נבט חיטה, קטניות, עלים ירוקים.
האינוסיטול חיוני להעברת מסרים במערכת העצבים ומצוי בדגנים מלאים, פירות הדר, שמרי בירה ומולסה לא מעובדת.
הלציטין חיוני להרכב תקין של מערכת העצבים ומצוי בחלמון ביצה , אגוזים, נבט חיטה, שמן בכבישה קרה, סויה, תירס.
חומצה פולית חיונית לתפקוד תקין של המוח ולבריאות מנטלית ורגשית מצויה במזונות מהחי, ברוקולי, שעועית, תפוזים ואורז מלא.
חוסר בויטמין B12 עלול לגרום לנזקים מנטליים ונוירולוגיים- לעיתים בלתי הפיכים
אספקה טובה של סידן מסייעת להרגעת מערכת העצבים. מצוי בביצים, מוצרי חלב, דגי הרינג ומקרל, חיידקי המעי, ספירולינה ומוצרים מהצומח מותססים (מיסו )- כמקורות לא זמינים.
אומגה 3- משפיעה בין היתר על גמישות מימברנת התא ובכך מאפשרת תיקשורת בין תאית טובה. מצויה באגוזי מלך, זרעי פשתן, דגים (סלמון, מקרל, טונה).
חומצות אמינו:
חוסר בטריפטופאן עלול לגרום לבעיות התנהגותיות, היפראקטיביות, חוסר בהורמון הגדילה
הטירוזין הוא חומר גלם לייצור דופמין , אדרנלין ונוראדרנלין ומצוי בדגנים מלאים ומוצרים מהחי.
הגלוטמין הוא הדלק של המוח:מעודד ערנות, צלילות מחשבה ומשפרת מצב רוח. מקורה בחומצה גלוטמית שמצוייה בשפע בקוטג', חיטה.
מחקרים הוכיחו שמזונות מעובדים הכוללים חומרים מוספים כגון מונסודיום גלוטמאט גורמים להיפראקטיביות והפרעות קש וריכוז.
ההמלצה של הרפואה הטבעית הינה לאכול מזונות בלתי מעובדים, מלאים ומגוונים.
רשימת מתכונים מומלצת:
אורז עם ירקות:
1 כס אורז מלא
2 כוסות מים
1 בצל קצוץ
1 גזר מרוסק
1 עגבניה קצוצה
1/2 כוס אפונת גינה (אפשר של סנפרוסט)
2 כפות פטרוזילה קצוצה
1 כפית שמן קנולה בכבישה קרה
1 כפית מלח ים אטלנטי
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
לטגן קלות את הבצל בשמן
להוסיף את יתר הירקות ולטגן טיגון ערבוב קל עם גז נמוך וסיר מכוסה במשך כ 3-4 דקות
להוסיף אורז, מים ותבלינים
להביא לרתיחה ולהמשיך להרתיח ללא מכסה עד שהמים מגיעים לגובה התבשיל
לכסות, להנמיך גז, לבשל במשך 45 דקות.
סלט נבטים:
הסלט מבוסס על נבטים אורגניים של שטמפפר שניתן להשיג בבתי טבע:
לערבב נבטי אלפלפא, חמניות וחילבה – לפי הכמות הרצויה
1 עגבניה פרוסה לשמיניות
1 גזר מרוסק
1/2 בצל אדום פרוס
1 כפית פטרוזיליה אורגנית קצוצה
עלי חסה
רוטב: 2 כפות שמן זית, 1/2 לימון, 1/2 כף חומץ בלסמי, 1/2 כפית מלח ים, 1/2 כפית סוכר, 1 שן שום מעוכה. לערבב הכל הצנצנת ולשפוך על הסלט. כמות הרוטב מתאימה ל 4-5 מנות.
פירות וירקות – לריכוז מיטבי
פסטה ברוטב עגבניות:
מומלץ להכין את הרוטב בטרם תוכן הפסטה.
הפסטה:
1 חבילה פסטה מלאה
2 ליטר מים
רוטב:
2 קופסאות (בסה"כ 200 גר') של רסק עגבניות אורגני או קופסה עגבניות חתוכות אורגני או 5 עגבניות בשלות, קלופות וקמצוצות.
חופן בזיליקום טרי
חופן טימין טרי
1 כף שמן זית
¼ כפית מלח ים
1 פלפל חריף אדום
1 כפית סוכר חום
להכניס את כל החומרים לסיר קטן, להביא לרתיחה ולהנמיך גז. לבשל 40 דקות בגז נמוך וסירק מכוסה.
לבשל את הפסטה לפי הוראות היצרן.
לסנן מים מהפסטה.
לפזר על הפסטה את הרוטב ולהגיש
אומגה 3 בדג סלמון אפוי – לבריאות מיטבית
מתכונים נוספים תמצאו בספרי נטורופתיה במטבח – לרכישה בחנות האתר.
שלכם, ד"ר מירה כהן שטרקמן