צפרני חתול- קלנדולה
מאת: מירה כהן שטרקמן,
(פורסם בירחון "חיים אחרים" גליון דצמבר 2009)
בתחילת חודש נובמבר חווינו גשם בכמויות משמעותיות. הככר הסמוכה לביתי בכפר סבא נעלמה תחת אגם שנוצר מכמויות הגשם. מכסי הביוב לא עמדו בלחץ המים, עלו על פני הכביש וחשפו בורות אליהם נפלו מכוניות. הרגשנו כאילו החורף כבר כאן. אבל מזג האויר של הסתו הישראלי מגוון מאד והגיעו גם ימים חמים. שינויי מזג האויר מזמינים את הגוף והנפש לאתגר של הסתגלות. כאשר האדם יכול להסתגל, הוא יעבור את הסתו בשלום. חוסר יכולת להסתגל יוביל למחלות העונתיות. בבית הורי לימדו אותי שבחודש נובמבר כבר לא הולכים בסנדלים וחולצות קצרות. באותה תקופה הרגשתי מוגבלת ולא אהבתי את הגישה. היום אני מבינה אחרת. נפגשתי בגישה זו כשלמדתי רפואה סינית מסורתית. מורתי היקרה הגיעה בימי הסתו החמים בסודר או חליפה ולימדה אותנו שכך הגוף מסתגל בהדרגתיות לשינויים וזוהי שיטה טובה למניעת מחלות. האדם כחלק מהטבע זו הגישה של הרפואה הטבעית ההוליסטית. ההתבוננות בטבע מאפשרת לאדם ללמוד על החיים ולמצוא דרכו בעולם. והנה, בתחילת החורף הטבע מעניק לנו צמח מרפא נפלא לטיפול במחלות החורף, ליצירת תנועה פנימית בעונה שבה הגוף במצב התכנסות ואגירה ועל הדרך גם מאפשר חידוש תאי העור שניזוק מפגעי הקיץ ולשמירה על אסטתיקה טובה. זהו ציפורני החתול- Calendula officinalis- הקלנדולה הרפואית.
להבדיל מציפורני החתול יש צמח נוסף הדומה בשמו העיברי: ציפורן החתול- Una the gato ועליו נביא דברים בפעם אחרת.
הצמח המצוי- Calendula arvensis פורח בכל אזורי הארץ- מהחרמון ועד הנגב ואילת , דרך מישור החוף, ירושלים והשפלה. שמו נובע מצורתו: פירותיו נוצרים בפרחים הלשוניים וכפופים כלפי המרכז כמו ציפורני חתול שלופות. פריחתו בצהוב וכתום עז. ברפואת הצמחים עושים שימוש בקלנדולה הרפואית המכונה בספרי העשבונאים מימי הביניים- "פרח הזהב". הקלנדולה מזכירה לי את סיפורו של הנס כריסטיאן אנדרסן על "פרח לב הזהב". סיפור המסע האמיץ של הילד ואימו החולה שעל דעת הרופאים רק דבר יחיד ומיוחד יוכל לרפאה -פרח לב הזהב, שהוא פרח נדיר מאד וגדל על צוק רחוק בסופו של יער פרא. הילד יוצא למסע מרתק של חיפוש ובסופו הוא חוזר לאימו עם פרח לב הזהב שמביא לריפויה.
אם בודקים את תכונותיה של הקלנדולה הרפואית אפשר להאמין שהיא היא "פרח לב הזהב": הפרחים הזהובים מכילים חומרים פעילים בעלי תכונות של נוגדי דלקת, אנטי ויראליים ומחטאים. כל מה שצריך כדי לעבור את המחלות בשלום. והפרח מתאים במיוחד לנשים כמו שנפרט בהמשך.
ניתן לאכול את הפרחים והעלים חיים. הפרחים מכילים ויטמיני A ו- C ואפשר להוסיפם לסלט. השילוב בין שני סוגי הויטמינים האלו בפרח אחד הוא מעניין כשלעצמו שכן הם סינרגטיים בפעולתם: ויטמין C שומר על ויטמין A מפני חימצון ושניהם משפרים תיפקודה של מערכת החיסון. שילוב הפרחים הטריים בסלט חי נותן הרגשת חיוניות טובה.
סלט טרי ומחמם :
2 פלפלים אדומים- פרוסים לרצועות דקות
200 גר' דלעת פרוסה לרצועות דקות
2 גויאבות בשלות חתוכות לשמיניות
1 כוס פרחי קלנדולה טריים
2 כפות אגוזי מלך
1 כף גרעיני חמניה
לרוטב: 2 כפות שמן סויה בכבישה קרה, 1 כפית סוכר חום, 1 כף חומץ יין, מעט מלח ים אטלנטי דק, 1/4 כפית פלפל לבן.
לערבב את הירקות עם הרוטב ולהגיש בצלחת . להוסיף את הגויאבה , האגוזים והגרעינים ולהגיש מייד.
עלי הכותרת הצהובים נותנים גוון זהב לתבשילים וייבושם מעניק טעם מרוכז יותר לתבשילים.
מרק כתום לחורף:
1 בצל לבן קצוץ
2 בטטות חתוכות לקוביות
1 גזר קצוץ
400 גר' דלעת חתוכה לקוביות
1 כוס עדשים כתומות
1 כפית עלי ציפורני חתול יבשים טחונים
1/4 כפית פלפל אדום חריף יבש
1 כף ג'ינג'ר טרי קצוץ
1 כף שמן זית בכבישה קרה
6 כוסות מים
1 כפית מלח ים אטלנטי גס
אופן הכנה:
לשטוף היטב את העדשים ולסנן
לטגן קלות את הבצל בשמן הזית.
להוסיף את יתר החומרים, להביא לרתיחה בסיר סגור, להנמיך גז ולבשל 50 דקות. להגיש עם קורוטוני לחם שיפון מלא. להסמכת המרק אפשר להוסיף 3 כפות גריסי פנינה, שמוסיפה נופך מנחם.
אורז צהוב:
1 כוס אורז בסמטי מלא
2 כוסות מים
3 כפות תירס מתוק (גרגרים קפואים)
1 בצל קצוץ- מטוגן קלות בשמן זית
1 כפית פרחי ציפורני חתול טחונים
1/4 כפית כורכום
1 כפית מלח ים אטלנטי גס
1 כף שמן זית בכבישה קרה
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
לשטוף את האורז במי ברז ולסנן היטב
לטגן קלות את התבלינים בשמן הזית ל"פתיחת טעמים".
להוסיף את האורז התירס והמים, להביא לרתיחה, לכסות את הסיר ולבשל במשך 60 דקות בגז נמוך. מומלץ לכסות את הסיר במגבת לשמירה על האדים.
לפני ההגשה לפזר פטרוזיליה.
מומלץ להגיש עם נזיד בשר או קטניות.
הקלנדולה הרפואית אהובה במיוחד על הנשים כי ניתן לעשות בה שימוש הן בתחום הקוסמטי והן בטיפול במערכת הנשית. הצמח מרענן עור יבש ולכן משולב בקרמים לטיפוח העור. הנחת רטיות קלנדולה רפואית על פצעים שמסרבים להגליד תחיש ריפוי. במקרים של וסת לא סדירה או כאבי מחזור אפשר להכין חליטה מהפרחים ולהמתיקה בדבש טבעי או סטיביה. חליטה צוננת תהיה טובה לטיפול באפטות ובעיות חניכיים.
הנשים של תקופת הרנסאנס נהגו לצבוע שערן לצהוב באמצעות חליטות של פרחי הקלנדולה וכך גם לחזק את עור הקרקפת. מומלץ לנסות.
לטיפול בפטרת הנרתיק:
שילוב של שמן הקלנדולה עם שמן עץ התה . מוסיפים 5 טיפות מכ"א מהשמנים לאמבט ישיבה ונחים במים במשך 20 דקות. הקלנדולה תביא לרגיעה במצבי חרדה.
אפשר גם לטפטף 2-3 טיפות מכ"א מהשמנים על טמפון ולהחדירו לנרתיק למשך שעה. לחזור על הפעולה פעמיים ביום.
בבריאות טובה
מירה כהן שטרקמן