מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.

פתגם סיני עתיק אומר: "מוטב לו לאדם שיילך שלושה ימים בלא מזון מאשר יום אחד בלא תה". הסינים רואים בתה הירוק- הקמליה הסינית  – כתרופה טובה למערכת העיכול וכלי הדם. ברפואה הטבעית עושים בו שימוש אלפי שנים והוא נפוץ בחשיבותו כמעט כמו המים. שמו הבוטני: Camellia sinensis . הצמח גדל בעיקר בדרום מזרח אסיה, אך היום תורבתה בכל העולם וניתן לגדלה גם בגינה הביתית. בטבע הצמח יכול להגיע לגובה של כ 6 מ' אבל בגידולים מתורבתים, בגלל הגיזום, הצמח גדל כשיח או עץ קטן עש לגובה של כ 2 מ'. זהו צמח ירוק עד, יש לו שורש חזק ועליו בגוון לבן צהוב. מהשיח מפיקים את התה השחור, הלבן והירוק. כדי להשיג תוצאות שונות של רמות חימצון מאותו השיח מעבדים את העלים בצורה שונה. בעידן המודרני, סגולות הריפוי של הצמח נחשפות גם לעולם המדע ויש מחקרים רבים העוסקים בכך. מוכרים בעולם שלושה זנים עיקריים של קמליה: תה ירוק, תה אולונג ותה שחור ולכל אחד מהם תכונות ריפוי מופלאות המיוחדות לו. התה השחור נפוץ באירופה ואמריקה הצפונית והוא עשיר בחומרים פיטוכימיקליים וביניהם הטאנינים המסייעים לריפוי שלשולים. לכן , מי שסובל משלשול לאחר ארוחה דשנה או כתוצאה מהרעלת מזון, יכול להסתייע בחליטה טובה של תה שחור ללא חלב או סוכר. חליטת תה שחור לטיפול בשלשול: 2 כפיות עלי תה 1 כוס מים רותחים להשרות במשך 5 דקות ולשתות ללא המתקה. התה הירוק המופק מהשיח עשיר בפלואוריד ומפחית את הסיכון לעששת שיניים, טוב לטיפול בעקיצות חרקים ובעצירת דם. לטיפול בעקיצות או בפציעה מניחים עלי תה לחים על הפגיעה למשך כמה דקות. בתקופה זו של הסתו רבים מרגישים את השינוי דוקא בדלקות עיניים. לפי הרפואה היסנית העיניים משקפות את מצב הכבד והסתו הוא זמן מצויין לעבור טיפול טבעי של ניקוי כבד. עיניים דלוקות או עפעפיים מגרדות יכולים להעיד על צורך בהתנקות מרעלים. כמובן שראוי לעשות את התהליך במעקב מקצועי. לטיפול בדלקת עיניים או גירוי אחר בעפעפיים מניחים שקיק משומש של תה שחור על העפעף למשך 2-3 דקות. חוזרים על הפעולה 3-4 פעמים ביום. תה אולונג מתאים מאד לתקופת החגים: הן חגי היהודים והן חגי המוסלמים עתירים בארוחות דשנות המכילות כולסטרול מהחי, בעיקר מבשר בקר. מחקרים שנעשו ביפן מעידים על כך שהתה מסוגל להוריד רמות כולסטרול בדם, לחץ דם גבוה וסיכון למחלות עורקים. טעמו מר- מתוק ויש לו איכות מצננת. אפשר לשתותו לפני הארוחה או בסיומה. בדרך כלל די בספלון או שניים, כדי "לסדר" את מערכת העיכול. שהקמליה הסינית על כל סוגיה מכילה כמות גבוהה יחסית של אלקלואידים מסוגים שונים וביניהם קפאין. מכאן האפקט המעורר של הצמח. בזכות החומרים הפעילים שבו הוא משפר את היכולת הקוגניטיבית ומרומם במצבי דכאון. אבל, אנשים הסובלים מדופק לא סדיר או נשים בהריון ואמהות מניקות, ייטיבו לעשות אם יגבילו את צריכה התה לשני ספלים ביום. רמת אלקלואידים גבוהה עלולה להגביר את הדופק. כמו כן אנשים הסובלים מכיבים במערכת העיכול צריכים להזהר מהגברת יצירת חומצת קיבה ולכן עליהם להמנע מצריכה מוגברת של תה כי המרירות שבו ממריצה יצירת חומצת קיבה. גידול קמליה סינית והכנה ביתית של תה יבש: אפשר לגדל את הקמליה הסינית בעציץ או בגינה. עיצוב הצמח משתלב באסטטיקה הכללית של הגינה הביתית. הצמח זקוק לצל ולהגנה מרוחות יבשות. חשוב לדאוג לניקוז טוב של האדמה ודישון בהומוס או כבול. ניתן לרכוש את הצמח המתורבת במשתלות ברחבי הארץ ומחירו אינו עולה על כמה עשרות שקלים. כדאי לחפות את הקרקע בשבבי עץ כדי לשמור על לחות ולדשן מספר פעמים בשנה. שתילת הצמח בחודשי החורף תקל על קליטתו ובטיפול נכון הצמח יעניק גם פרחים יפים. העלים הצעירים יהיו בצבע ירוק בהיר עם שערות קצרות בצבע לבן והעלים הזקנים מקבלים צבע ירוק כהה. גילאי העלים מניבים תה באיכויות שונות וכך משיח אחד אפשר לקבל מגוון רב של קמליה.

להכנת תה ירוק קוטפים את העלים הצעירים, מטגנים קלות כדי לפרק את האנזימים המצויים בו ובכך למנוע תסיסה. הקלייה נעשית במחבט יבש ולאחר מכן מייבשים.

להכנת תה אולונג משאירים את העלים הטריים לקמול בשמש, מועכים ומתסיסים חלקית (יומיים עד שלושה). להכנת תה שחור מניחים לעלים לתסוס תסיסה מושלמת (שבועיים עד חודש).

בדרום מערב סין, במחוז יונאן הטרופי, מכינים מהקמליה תה הנקרא "פו אר" והוא היקר ביותר. ייבוש העלים עובר תהליך יישון של שש שנים ועד חמישים שנה. ככל שהוא מתיישן יותר הוא יקר יותר. ראוי לציין שאת התה נטול הקפאין לא מכינים מהקמליה הסינית אלא מעלים אחרים. התה הירוק מכיל חלבונים, חומצות אמינו, סוכרים, קפאין ותרכובות פנוליות. מחקרים רבים מראים שיש בתרכובות הפנוליות מנגנוני ריפוי למניעת סרטן.

צרו קשר ואשמח לענות על כל שאלה

פתח שיחה
זקוק לעזרה?
שלום 👋
איך נוכל לסייע לך?