פרע מחורר
מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן .Ph.D
(מאמר ראשון פורסם בירחון חיים אחרים, גליון ספטמבר 2010)
כשמתבוננים על שיח הפרע , מקום הגידול, הצבע, הצורה ויתר מאפייניו, אפשר גם לראות את דרך ההשפעה שלו על האדם. צמח שמרפא עם הרבה חוצפה.
שמו הבוטני: Hypericum performatum (St. Johns Wotr). זהו שיח בר, רב שנתי המופיע לפתע בצידי הדרכים ובמקומות עזובים. מביא צמיחה במקום שנראה כבלתי אפשרי. הפריחה הצהובה המרהיבה מגיעה בתקופת הקיץ, כאשר הכל קמל ויבש – הפרע בא לידי ביטוי, יש לו מה לאמר. יש לו את החוצפה להביא את הבלתי צפוי. אפשר למצוא אותו בקלות בצפון הגולן.
הפרע יכול להשפיע ולהצמיח ממקומות עצובים, מעזבונות הנפש, מרגשות של חוסר ישע, אובדן תקווה ותשישות- הוא מביא את אור השמש למקומות הנפש החשוכים ומעורר את האדם לצמיחה מחודשת. לעיתים האדם אינו מאמין לשינוי המפתיע שמתרחש בו.
נסיון קליני מראה שאנשים שהתרגלו לחיות במלנכוליה ובעולם הפחדים והכשלון, פתאום מקבלים את האומץ לזקוף ראש, להתיישר ולהביא עצמם אל העולם.
הפרע משורש פ.ר.ע. מחובר להרבה מילים המתארות בלבול, התפרעות או הזנחה: "וירא משה את העם כי פרע הוא" (שמות לה. כה) "בפרוע פרעות בישראל" (שופטים ה. ב.)
הצמח עמיד בחום גדול וביובש והוא אינו זקוק לטיפול מיוחד. הצמיחה מתפתחת בכל סוגי קרקע באופן חזק ומשתלט.
ברפואת הצמחים נעשה שימוש בחלקיו העיליים של הצמח. בעלי הפרחים יש בלוטות מיוחדות המפרישות חומרים כימיים המאפיינים את משפחת הפרעיים.
לצמח קשת פעילויות רחבה על טווח רחב של מערכות הגוף: מערכת העצבים, העיכול , שלד שרירים והמערכת החיסונית- המערכות המחזיקות את האדם יציב.
הפרע מכיל קסנתונים שנותנים פעילות טובה נוגדת דכאון והוא מתאים גם לטיפול בחרדות, הפרעות שינה (אינסומניה), חוסר מנוחה, כאבי ראש ומיגרנות.
התמונה באדיבות ויקיפדיה
בכאבים עצביים ודלקת בעצב האישיאס טוב להשתמש בשמן הפרע למריחה.
משרד הבריאות הישראלי אוסר שימוש בתפרחת הפרח אבל באירופה הוא נמכר בבתי טבע. אושרה תרופה העשויה מרכיבים פעילים של הצמח ונמכרת תחת השם :Remotiv.
מתכון להכנת משחת פרע:
טוחנים או כותשים 2 כפות של עלים יבשים ופרחים ומערבבים עם 1 כף שמן נבט חיטה ו 3 כפות שמן שקדים.
מוכל כיעיל לטיפול בפצעים, חתכים, שריטות וכיבים. מי שאינו רגיש לאלוורה – מומלץ לשלב את אבקשת הפרע עם ג'ל מעלי אלוורה לטיפול בפצעים חיצוני.
שמן היפריקום:
לשימוש חיצוני יש לשלב עם שמן שקדים או זרעי ענבים כשמן נשא.
שמן ההיפריקום טוב בשימוש חיצוני גם לטיפול בכוויות, לריפוי פצעים, חבורות, כיווץ טחורים, כיבים שאינם מחלימים, אורטיקריה וקשת רחבה של בעיות עור. והנה, ברפואה הטבעית אנחנו רואים את הקשר בין העור ובין העולם הרגשי ובפרט בין בעיות עור למצבי עצב ומלנכוליה.
גברים ונשים ב"גיל המעבר" לעיתים חשים בחוסר מוטיבציה , בלבול באשר למקומם בחברה, קרייירה, מקום עבודה, משפחה וזוגיות . הבלבול של גיל 45-55 יכול להתבטא גם בדכאון. הנה הפרע פורע את המצב, מחליף תדרים, משנה מצבים, מצמיח מחשבות חדשות ומביא את החיוך של השמש כדי להפריח את השממה הרגשית.
אבל – ובשימוש בפרע יש אבל גדול! הפרע מעודד פעילות של אינזימי הכבד (ציטוכרום p-450 ) ולכן עשוי לעורר פינוי מהיר של תרופות ולהפחית השפעתן. לכן מומלץ להמנע מהשימוש בו כאשר נוטלים תרופות מסויימות. כמו כן יש להזהר מנתינתו לנשים הרות מאחר והוא עלול להמריץ את הרחם. שימוש בכמויות גבוהות של הצמח עלול לגרום לפוטוסינתזה שתתבטא בפריחה עורית, גרד, אדמומיות בעור (בגלל ההיפריצין שבו). לכן, השימוש בפרע יהיה תמיד בפיקוח מומחה לטיפול ברפואת צמחים ובאישור רפואי.
מתכון לתה פרע:
לוקחים כף של עלים ופרחים יבשים של הפרע. (ניתן להשיג בבתי טבע או בתי מרקחת המתמחים בצמחי מרפא)
ומבשלים 5 דקות בתוך 500 מ"ל מים- בסיר סגור.
מסננים ושותים במשך היום.
טעמו של התה- מריר מתקתק.
מומלץ לשלב עם עוגית שיפון ממולאת בריבת פירות טבעית – המתכון בעמוד 183 בספרי "נטורופתיה במטבח – בריאות, תזונה מתכונים וטיפים" שראה אור בינואר 2018 בהוצאת ארגמן.
ואי אפשר לסיים מבלי כמה מילים על הצבע הצהוב של הפרע- פריחתו גדושה ומרהיבה מסמלת את אורה של השמש, שמפעילה את הסולר פלקסוס- מרכז האנרגיה השלישי בגוף, המצוי באמצע הסרעפת. הצהוב הוא צבע "מנטלי" ומעורר את האינטלקט, הזכרון ומחזק את יכולת הלמידה והארגון. הצבע מחייה ומפיג דכאוניות. הנחה של הפרחים במרכז הסרעפת והתכנסות לתוך הגוון הצהוב יכולה לפרוע בלבול ולסדר את הדברים מחדש. מומלץ לנסות כמדיטציה להתחדשות.