שיפור העיכול בארוחות החג

מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן, Ph.D.
אכילת יתר, חוסר תנועתיות במערכת העיכול ופינוי בלתי תקין גורמים ל"השמנת חגים". אי סדירות של מערכת העיכול מלווה בד"כ גם בנפיחות, גאזים וצרבות. יש כאלו שמנסים לפתור את התופעה במשלשלים וסותרי חומציות, גם "טבעיים" ובכך גורמים נזק לגוף.

מי לא מכיר את ההרגשה של בטן נפוחה אחרי ארוחת החג המסורתית? כל אחד. בחגים אוכלים יותר. גם אלו שאינם מגזימים – אוכלים יותר מהרגיל. ארוחות החג מציעות מגוון רב של מזונות, טעמים וכמויות מזון שמאתגרים את מערכת העיכול ולכן יש כאלו שסובלים גם מצרבות ובחילה. אנשים מספרים לי על בחילה מעצמם אחרי ארוחת החג. ומשהו שהתחיל בחשק גדול, בשמחה, מסתיים בהרגשה לא נעימה.
השולחן ערוך בכל טוב ובמזונות מיוחדים לחג והעיניים אינן שובעות. ואז עולה המשפט- "ממחר…" או "אחרי הפסח…". שוכחים שמייד אחרי הפסח מגיע חג העצמאות ואז גם חג שבועות – וכל חג מביא עמו מאכלים מסורתיים נהדרים.

במאמר הקצר הזה אתמקד במערכת העיכול ואציע עשרה כללים פשוטים לשיפור העיכול בארוחות החג.

הרעיון הבסיסי מאד פשוט: לאכול מתוך אהבה לעצמי ובתבונה. סוף מעשה במחשבה תחילה.

הדבר הראשון – מבנה הארוחה : הכוונה היא הן לרכיבי המזון (התפריט) והן לצורת ההגשה. מבחינת התפריט: כמה שפחות שמן, מלח, אבקות מוכנות ורטבים מוכנים. להשתמש בחומרים טבעיים, תבלינים איכותיים, עלי תבלין טריים ושמן בכבישה קרה. מומלץ לערוך שולחן חג יפה ונעים כמיטב המסורת, הטעם האישי והאפשרות הכלכלית. הרמב"ם אומר:"ראיית מאכל מביאה לידי שובע.." שולחן ערוך נאה פותח את ערוצי האהבה וממלא את הנפש. והחכמה אינה רק בעריכת השולחן אלא גם בהנאה מיופיו.

הדבר השני – להיות חגיגיים ולהודות: להתלבש חגיגי ולהרגיש חגיגי. לשמוח ולהודות על כל הטוב שמונח על השולחן. הלבוש החגיגי מפיץ אור, גורם לשמחה, מרומם נפש, נותן הרגשה טובה ומבטא אהבה עצמית ואהבת הסובב. מצב הרוח המרומם גורם להפרשת "הורמוני שמחה" כמו הטריפטופן והסרטונין שמסייעים לאכילה רגועה, מתוך מחשבה תחילה. התודה פותחת את הערוצים הרוחניים כאשר הגוף עסוק בגשמי.

הדבר השלישי – שרשרת האכילה: התבוננות, בחירה ולעיסה: להתבונן במזון, לבחור מכל מיני המזונות המונחים על השולחן את המזונות המושכים ביותר, למזוג לצלחת כמות רצויה ולאכול בנחת וללעוס כל ביס היטב- לפחות 20 לעיסות. לא לשכוח לבלוע בטרם נוטלים כמות נוספת לפה.

הדבר הרביעי- ללא דאגה: לאכול באהבה וללא דאגה. וכפי שאומר הרמב"ם- "אדם המוכן לסעודתו יסיר דאגה מליבו וישמח בחלקו. ואפילו אין לו אלא מועט לאכול, יסדר שולחנו כאילו היו לו מטעמים ומעדנים רבים".
כשאוכלים עם דאגה ומתח – אוכלים הרבה. טוחנים את הדאגות במקום לטחון את המזון ולחוש בטעמיו הנפלאים.

הדבר החמישי – ירקות עליים: לכלול בתפריט ארוחת החג ירקות טריים ועלים ירוקים כגון חסה, פטרוזיליה, סלרי, עירית, מלפפון, שומר, כרוב סיני, חציל, בצל ירוק, בזיליקום. אנזימי העיכול והסיבים התזונתיים ישפרו את עיכול המזון.

הדבר השישי: מזונות חריפים ומרירים: לשלב מזונות חריפים ומרירים כגון: ג'ינג'ר , דלעת, זרעי חמניות, פטריות לבנות, אספרגוס, קליפת אשכולית, קולורבי, עלי צנונית, פלפל שחור, פלפל אדום, רוזמרין. מזונות אלו ישפרו את תנועתיות המזון בצינורות העיכול.

הנה כמה מתכונים המופיעים גם בספרי "נטורופתיה במטבח"

סלט טעים לשפעול מיצי מרה וכבד:
עלי חסה חתוכים ביד
פרוסות דקות של שומר
פרוסות פטריות
1 כף עירית קצוצה
1 כף עלי מנתה קצוצים
1 כף פטרוזיליה קצוצה
פרוסות דקות של קולורבי

רוטב:
2 כפות שמן זית
1 שן שום קצוצה
1 כפית גינגר קצוץ דק
1 כפית סוכר חום
מלח ים
פלפל שחור
מעט אגוז מוסקט
לערבב את חומרי הרוטב ולהוסיף לירקות. לאכול מייד.

הדבר השביעי: לפתוח בפירות: לאכול את הפירות בתחילת הארוחה. סלט של פירות חמוצים טריים מכין את מערכת העיכול לארוחת החג על ידי מצבור של סיבים תזונתיים, נוזלים, ויטמינים ומינרלים. המזונות החמוצים משפעלים את הכבד וכיס המרה להפיק מיצי עיכול .
סלט פירות חמוצים יכול לכלול: תפוח עץ, אשכולית ותות שדה. להמתיק באמצעות פירות מתוקים: בננה, אפרסמון, אננס.
לרוטב אפשר להוסיף יין אדום וסוכר חום. מי שמתקשה בעיכול חלבונים מוטב שיאכל אננס ופאפאיה.

הדבר השמיני- לאכול במידה: עדיף לאכול קצת מה"לא בריא" מאשר הרבה מה"בריא".

הדבר התשיעי – צמחי מרפא: להכין תה צמחים התומך בפעילות מערכת העיכול: זרעי שומר משולבים בעלי מליסה. אפשר להמתיק בסוכר חום.

הדבר העשירי – מה עם היין והאלכוהול? בפסח שותים 4 כוסות יין וכדאי שיהיה הטעים והטוב ביותר שנוכל לאפשר. יין משמח את הלב ולא כדאי לוותר עליו בגלל חשבון קלורי. ויתור עלול לגרור פיצוי בצורה של אכילה גסה. היין האדום מכיל אנטיאוקסידנטים והוא טוב לבריאות.

והעיקר, שיהיה חג שמח!

שלכם,

מירה

צרו קשר ואשמח לענות על כל שאלה

פתח שיחה
זקוק לעזרה?
שלום 👋
איך נוכל לסייע לך?