חסת המצפן- Lactuca serrila
מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.
יולי ישראלי מתחיל את "החופש הגדול". תקופה של חוף הים, בריכות הומות, קייטנות, צחוק ושמחה של ילדים. הצמחיה האביבית כבר התייבשה ונראה כאילו אין מה לחפש בטבע. אבל השמש גם היא טובה לצמחים ומזינה אותם. יש צמחים שפורחים דוקא בתקופת הקיץ ודוקא ובמקומות שאינם מזמינים מטיילים כמו מעזבות, ערמות אשפה, שולי תעלות השקיה, עקבות דחפור ושדות שלחין.
אחד הצמחים שאינם דורישם הרבה ונותנים המון – חסת המצפן- Lactuca serrila. השם של הצמח נגזר מ"חלב" (Latex ) בלטינית בגלל המיץ החלבי שהצמח מפריש כשהעלים נחתכים. זהו שרף מיוחד, האופייני לכל מיני הסוג החסה ולסוגים קרובים לה (הרדופנין, אזנב ומרור) ומשמש להגנה מפני בעלי חיים האוכלים את הצמחים.
שם הצמח באנגלית: Compas plant – צמח המצפן, כי עליו פונים צפון ודרום.
הצמח סיגל מנגנון מיוחד המביא לניצול טוב ולקליטה מקסימלית של קרינת השמש בבוקר ובערב, כאשר לא חם כל כך ולקליטת מינימום של קרינה בצהריים.
איך?
העלים של חסת המצפן פיתחו באופן אקטיבי גדילה אנכית לפני הקרקע ולכיוונים צפון ודרום. בצורה כזו נופלת קרינה מקסימלית על העלה בבוקר ובערב, כשהשמש במזרח או במערב והיא נמוכה מעל לאופק; ואילו בצהריים, כשהשמש בדרום והיא גבוהה, הקרינה נופלת כמעט במקביל לשטח פני העלה. צמיחת העלים הצמודים לקרקע היא ל-4 רוחות השמיים חליפות, והעלה אופקי ביסודו. רק בעלים הגבוהים יותר הצמח כאילו "מעוות" את העלים וגורם להם סטייה מכוונת באופן שצידם הרחב של העלים פונה לשמש, לקלוט קרינה מקסימלית בבוקר ובערב, וצידם הצר נחשף לקרינה מינימלית בצהריים.
הצמח גדל בר בכל רחבי הארץ: בצפון, מרכז, שפלה ועד אילת בדרום.
בחודש יולי מתחילה פריחתה של חסת המצפן והיא נמשכת עד ספטמבר, תחילת הסתו.
התפרחות קטנות וצהבהבות בקוטר 8 עד 15 מ"מ ודלות בפרחים (12 עד 18). הפרח הבודד קצר-חיים, נפתח בבוקר ונובל אחרי שעות אחדות.
עלי הצמח מרים מאד והם אכילים רק לאחר בישול. בשולי עלים הצמח עלולים להצטבר חומרים רעילים, אלו הניטראטים- שעלולים לגרום למחלות ובעיקר לפעוטות.
מריר וטוב:
החומרים המרירים בצמח ממריצים יצור מרה בכבד והפרשת מיץ מרה מכיס המרה אל התריסריון. התהליך ממריץ את התרוקנות המעיים. הטעם המר גם גורם להפרשת חומצה ואנזימים במערכת העיכול העליונה ומשפר את העיכול.
עם זאת בכמויות גדולות הצמח עלול להיות רעיל ואף לגרום למוות ולכן מומלץ לעשות בו שימוש בהשגחה ובייעוץ של מומחה ברפואה צמחים.
הצמח מוכר מהתקופה העתיקה כצמח משכך כאבים ובעבר אף שימש תחליף לאופיום.
בהרבולוגיה מודרנית מוכרים שימושים להרגעה ולטיפול בחרדה
משקה חם לנדודי שינה וחרדות:
100 גר' עלים טריים
1 ליטר מים
לשטוף היטב את העלים ולבשל בסיר סגור במשך שעה.
לסנן היטב ולשתות 2 כוסות .
אפשר לגרגר את המשקה החם בתוך חלל הפה לטיפול בדלקות חניכיים- 4-5 פע' ביום.
לראות את חסת המצפן וגם להנות מטיול קייצי :
עמק המצלבה שוכן בלב ירושלים כריאה ירוקה של אמצע העיר המערבית, בציר התנועה הראשי מצפון לדרום. ירושלים נהדרת בכל פינה שלה אבל זהו אחד המקומות היחידים שבהם נשמרו טרסות חקלאיות עם כרמי זיתים עתיקים וצמחי בר. כדי להגיע אל עמק המצלבה מומלץ להכנס לירושלים דרך כביש מס' 1 (הכביש המהיר מירושלים לתל-אביב). לאחר בניני האומה וממשיכים בשדרות בן-צבי, דרומה, כשגן סאקר מצד ימין. מגיעים לרמזור הנמצא בקצהו הדרומי של גן סאקר. בפניה ימינה אפשר להגיע למוזיאון ולחנות שם ולהמשיך בהליכה אל עמק המצלבה ואפשר גם להמשיך בנסיעה ישר, ברח' בן-צבי לתוך עמק המצלבה. כדאי להצטייד בכובע ומים. אני אוהבת להגיע מוקדם עם ארוחת בוקר קלה ולהנות מהאויר הצלול של ירושלים, לפני שהשמש של יולי יוצאת במלוא הדרה. מקום מצויין למדיטציה והתקרקעות.
חסת המצפן היא אחד ממיני הבר מהם תורבתה החסה התרבותית. חסת המצפן והחסה התרבותית משמשים לטיפול כאבי בטן, דלקות כבד וכליות. מאחר והחסה התרבותית אינה רעילה (כשהיא אורגנית), אפשר לעשות בה שימוש תדיר. אין צורך בבישול ארוך ודי בחליטה של 10 דקות.
חסה תרבותית
אחד השימושים המעניינים לחסה התרבותית היא לאשה המניקה ואני רוצה להציע כאן סלט טעים ומחזק.
סלט להגברת החלב אצל אשה מניקה ולחיזוק הלב:
עלי חסה
6 תמרים פרוסים
גזר מגורד
פלפל אדום טרי פרוס
נבטי חמניה
שקדים חלוטים ללא קליפה
לרוטב:
1 שן שום כתושה
1 כף דבש
1/2 לימון סחוט
1 כף שמן זית
1/4 כפית מלח ים אטלנטי גס
1/4 כפית חרדל
לערבב את הירקות והתמרים
להוסיף את הרוטב ולערבב
לפזר אגוזי מלך ושקדים
מומלץ להגיש עם לחם שיפון מלא או אורז אדום.
מתכונים נוספים תמצאו בספר נטורופתיה במטבח – לפרטים ולרכישה באתר – לחץ/י כאן
להזמנת הרצאה של ד"ר מירה כהן שטרקמן
בבריאות טובה וכל טוב
ד"ר מירה כהן שטרקמן