לבנדר – אזוביון רפואי

מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן, Ph.D

פרחי הלבנדר משמשים ברפואה, קוסמטיקה וטיפוח אישי גוף נפש כבר אלפי שנים. השימושים המוכרים הם חיצוניים ופנימיים. טעמו מריר -מתקתק, ארומתי והוא נחשב לצמח קריר ויבש. יש סוגים שונים של לבנדר ובד"כ נמצא במשתלות את האזוביון המצוי ובשמו הבוטני- Lavendula stoechas l. שימוש הקליני נעשה באזוביון הרפואי ובשמו הבוטני Lavendula officinalis .
מקור השם מלטינית – LAVARE שפירושו להתרחץ. הרומאים נהגו לעשות בו שימוש לרחצה ולחיטוי. הם עישנו את הצמח בבית כנגד מגיפות. האנגלים הכירו את הלבנדר במסעותיהם לאיטליה וייבאו אותו אליהם. הנשים האירופאיות המטופחות של המאות ה-17 וה- 18 מרחו עצמן בשמן הלבנדר להגנה מפני התעלפויות וחולשה.

לגדל בבית ולהתחבר ליציבות ולאדמה

אפשר ומומלץ לגדל את הלבנדר בבית – באדנית , עציץ או גינה. חודשים דצמבר עד ינואר הם המתאימים ביותר לשתול את שתילי הלבנדר (האזוביון). מומלץ לשתול את השתילים בקרקע רטובה ומעובדת. השתיל זקוק לאספקת מים טובה ולאדמה רטובה. הצמח גדל לשיח שגבהו עד 70 ס"מ. גודל כלי הקיבול משפיע על יכולת השתיל להתפתח וככל שהכלי יהיה גדול יותר השתיל יתפתח יותר. רצוי לגזום את הפרחים ולעצבו כדי לחזקו.
עבודת השתילה מאד מומלצת לחיזוק הרגשת הקרקוע וחיזוק המרכז האנרגטי המטפל במשפחה, הבית, הפרנסה, המיניות ועצמות השלד. זוהי הצ'אקרה הראשונה. חיזוקה ואיזונה מאפשר איזון בין היכולות הרוחניות, השכליות והרגשיות אצל האדם לבין הביטוי הגופני שלהן, דהיינו תפקוד מיני , אנרגטיות, פעלתנות, ויטליות ויציבות.

חליטת לבנדר:

ניתן לחלוט את הפרחים הטריים באמצעות הרתחה קלה של 2-5 דקות בסיר מכוסה. אפשר לעשות שימוש בזרעים אלא שאותם כדאי להרתיח לזמן ארוך יותר- כ- 15 דקות.

שילוב של לבנדר עם פרחי קמומיל מתאים גם לילדים ויכול לעזור במצבי התקררות, כאבי בטן, נזלת וגודש בגרון.

הלבנדר הוא צמח מרפא רחב יריעה בשימוש פנימי. הכנת הצמח נעשית בייבוש הפרחים וטחינה לאבקה או בחליטה או בהשריה באלכוהול או גליצרין או חומר השריה אחר.

שימושים מוכרים-פנימיים בלבנדר:

  • סטרס
  • הפרעות שינה
  • חרדה והתקפי חרדה
  • דיכאון
  • הפרעות קשב וריכוז
  • כאבי ראש
  • כאבי מחזור
  • תסמונת המעי הרגיש
  • טפילים במעיים
  • אנדומטריוזיס

שמן לבנדר:

מהבחינה האנרגטית, חליטת הצמח הטרי או המיובש – מקררת. השימוש בשמן האתרי מחמם.

ההמלצה שלי: שמן אורגני בלבד
מומלץ לעשות שימוש בשמן אתרי מובחר לטפול חיצוני בבעיות עור, כאבים, דלקות ופצעים. למשל: כויות, כאבי אוזניים, חיטוי וטיפול בחבלות, ספחת, סבוריאה, כאבי מחזור, טחורים ועוד.

תערובת למריחה לטיפול במערכת הנשימה:

נוטלים 1 כף שמן זית עם 2 טיפות שמן אתרי לבנדר. לחמם מעט באמצעות כפות הידיים ולמרוח בעיסוי עדין באזור החזה, הריאות והשכמות.
הטיפול מתאים לשחרור ליחה, טיפול בסינוסיטיס ובהתקררויות. הוכחה פעילות אנטי בקטריאלית נגד פנאומוקוק, סטרפטוקוק וסטפילוקוק.

לצמח השפעה טובה על מערכת העצבים. הוא מרגיע במצבי אי שקט ועצבנות והוא מועיל לטיפול במצבי דכאון.

אמבט למצבי אי שקט, עצבנות ומתח:

3 כפות פרחי לבנדר
½ כוס שיבולת שועל
להכניס הכל לתוך גרב דקה ולסגור היטב. להכניס לתוך אמבט עם מים חמימים.
השילוב של שיבולת שועל והלבנדר יעשה נפלאות לעור בזכות התכונות המחטאות שלו.

במצבי אקנה ניתן יהיה לראות הרגעה.

האמבט יכול לסייע גם למצבי כאבי בטן וכאבי ראש.

טבילת לבנדר:

לאחר יום עבודה ארוך או יום מתוח מכל סיבה שהיא, טוב לחזור הביתה ולטבול את כפות הרגליים במי לבנדר. אפשר למלא גיגית במים חמימים ולהוסיף 20 טיפות של שמן אתרי. 20 דקות של שהייה במים יפוגגו את הסטרס וירוממו את מצב הרוח . אם הסטרס גורם לקשייי הרדמות ניתן להכין חליטה מפרחי לבנדר וולריאנה. כדאי להמנע משתיית קפה או תה שחור לפחות 5 שעות לפני שעת השינה.
במצבי מיגרנה מומלץ למרוח את שמן הלבנדר על הרכות ובפתחי האף וניתן להרגיש הקלה עצומה. ניתן למרוח באופן ישיר ללא מהילה בשמן נשא.

לסיכום, טוב להיות בסביבת הלבנדר, לאיזון . לריפוי, להרפיה ולצמיחה.

בבריאות שלמה

מירה כהן שטרקמן

צרו קשר ואשמח לענות על כל שאלה

פתח שיחה
זקוק לעזרה?
שלום 👋
איך נוכל לסייע לך?