אוגוסט חם – מה זה עושה לנו בגוף ובנפש?
מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.
בכל שנה חם אצלנו בחודש אוגוסט והשנה חם יותר. מחקרים חדשים בודקים את השינוי ההתנהגותי המתרחש באוגוסט כדוגמה: כעסנות, מתח, חוסר שינה, חוסר סבלנות ועומס – כאשר כל אלה מובילים לסטרס, שינויים במצב רוח, דכדוך ואפילו דכאון. מכנים זאת "דכאון הקיץ" או "דכאון עונתי".
להבנתי, חשוב לשים דגש להיבטים הפיסיולוגיים של השפעת החום של אוגוסט, כלומר לחסרים התזונתיים המובילים לבלבול האינזימטי וההורמונלי בגוף – אלו גורמים לשינויים במצב הרוח עד כדי דכדוך ודכאון.
למה זה קורה?
המדענים משרטטים כמה סיבות טובות ל"דכאון קיץ":
- שינוי בסדר יום
- חוסר זמן
- הוצאות כספיות גדולות
- מזג אויר חם ולח שגורם להסתגרות בבתים, במזגן
- דאגה מהדבקות בקורונה והסתגרות
- ועוד
במאמר הקצר הזה ארצה להצביע על סיבה אחת פשוטה שגורמת לתוצאות משמעותיות בגוף ובנפש.
מחסור במינרלים!!
המינרלים חיוניים לאדם, לפעילות מערכות הגוף ולשלוות הנפש.
הכמות הזעירה שלהם הנדרשת בתפריט היומי – כ 0.3 אחוז מכלל המזון – משפיעה על יותר מ 99 אחוז בניצול המזון הנכנס לגוף מידי יום.
מדוע מתרחש מחסור במינרלים בחודש אוגוסט?
- הסיבה הראשונה אינה קשורה לאוגוסט דווקא אלא למצב הקרקע. כלומר דלות הקרקע עליה גדלים הירקות, הפירות, הדגנים והקטניות שאמורים לספק לנו מינרלים ברמה טובה.
- הסיבה הנובעת מחום אוגוסט: הזעה ואבדן נוזלים. ביחד עם ההזעה הגוף מפריש מינרלים בכמות גבוהה. יתרה מכך, כאשר שותים – וחשוב לשתות בגלל אבדן נוזלים בקיץ – יש דילול של המינרלים בגוף.
לכן חשוב מאד להקפיד על תזונה נכונה בקיץ: מזונות עתירי מינרלים
במאמר הקצר הזה אתייחס לשני מינרלים חשובים: סידן ומגנזיום
סידן
מצוי באצות, עלים ירוקים, זרעים ומוצרי חלב.
אחד הגורמים הפוגעים בספיגתו הוא הזרחן. ובקיץ – אנשים נוהגים לשתות משקאות קלים עתירי זרחן וכן גלידות עתירות חלבון שומן וסוכר והשילוב הזה פוגע בספיגת הסידן.
ומדוע חשוב הסידן בקיץ (כמובן שלא רק בקיץ)?
כי הוא מרגיע. ההרגעה מתרחשת על ידי הפחתה בהולכה העיצבית. כמו כן הסידן (ביחד עם המגנזיום) מסייעים להרפיית שרירים.
מחסור בסידן עלול לגרור נדודי שינה – מצב כשלעצמו גורר סטרס וחוסר מנוחה ומכאן גם שיבוש הורמונלי.
הסטרס גורר הפרשה של קורטיזול ומכאן מתחילה מה שאכנה "חגיגה הורמונלית": הקורטיזול משפיע על הסוכר ועלול לגרור סכרת .
מגנזיום
מצוי באגוזים, כוסמת, שמרי בירה, סובין חיטה, זרעים, ירקות, דגנים מלאים, בטטות ותפוחי אדמה, תמרים, ענבים ופירות נוספים.
מאחר וקיימת תחרות בין הסידן והמגנזיום חשוב לאזן ביניהם כד שספיגה של האחד לא תפגע בספיגה של האחר.
המגנזיום עובד יחד עם הסידן בהרפיית שרירים. כמו כן אחראי על ויסות טמפרטורת הגוף ומפעיל את ויטמיני Bx – הויטמינים שמזינים את מערכת העצבים.
מחסור במגנזיום עלול לגרום לחולשה, בלבול, עצבנות יתר, רעידות שרירים ונפיחות.
ההמלצות שלי:
- להימנע ממזונות הפוגעים בספיגת המינרלים האלה:
משקאות קלים (דיאט או ממותקים)
ממתקים עם סוכר פשוט ושומן
גלידות עתיקות שומן וסוכר פשוט
-
לכלול בתפריט היומי:
ירקות טריים – ירוקים
יומיים שלושה בשבוע – לאמץ ארוחות המבוססות על דגנים מלאים וקטניות.
פירות טריים
ירקות מותססים במלח
מתכונים תמצאו בספרי נטורופתיה במטבח: סלטים, תבשילים, מרקים, מאפים עוגות וממתקים – עשויים ממזונות המספקים לגוף את מיטב המינרלים לקיץ בריא ורענן.
מתכונים להתססה בריאה של ירקות תמצאו בספרי "פרוביוטיקה במטבח"
ועכשו שני הספרים במחיר מצוין לרכישה באתר:
לרכישת הספרים לחץ/י כאן
מאחלת אוגוסט נעים ורענן,
בבריאות טובה
שלכם.ן
ד"ר מירה כהן שטרקמן