מאת: מירה כהן שטרקמן, נטורופתית והרבליסטית קלינית. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא, תזונה טבעית, פרחי באך ואיזון גוף נפש. מנחת קבוצות בנושאי בריאות והתפתחות אישית. ראש תחום נטורופתיה במכון וינגייט.
אתר אישי: .www.argaman-ntr.co.il
(פורסם בירחון "חיים אחרים" גליון מרץ 2013)
הטבע של עונת האביב מביא עימו את הסרפד לכל חלקי הארץ. הצמח גדל באזורים לחים ומוצלים. מוכרים מספר זנים ובנטורופתיה והרבולוגיה עושים שימוש בזן הידוע בשם הלאטיני Urtica dioica . משמעות המילה Urtica – "שורף". באנגלית הצמח נקרא – Nettles- מגיע מהמילה Needle – מחט. במגע עם עלי הספרד מייד מרגישים צריבה, כמו מחטים דוקרות. אנשים הרגילים בעבודת אדמה אינם כה רגישים לצריבת הסרפד אבל העירוניים כדאי שינהגו בו בזהירות.
הסרפד זמין והוא תרופה חשובה וזולה בארון התרופות הטבעיות. ניתן לאספו בחניונים, גינות, חצרות ובצידי דרכים והוא פורח בחודשים פברואר עד מאי. הכפריים נוהגים לאסוף את העלים והזרעים המצויים בכדורי הסרפד הנקרא- סרפד כדורי ולשלבם במאכלים חמים או טריים ובממתקים. חוקר הפולקלור נסים קריספיל מביא מתכון טעים לממתק סרפד. המתכון משלב מרגרינה ולכן כעשיתי בו שינוי ובמקום מרגרינה נשתמש בשמן קוקוס או חמאת גי, המומלצים בתזונה הטבעית.
הנה המתכון של ה"סרפדית":
1 כפית חמאת גי או שמן קוקוס
150 גר' זרעי סרםד
1 כפית תמצית מוניל טבעי
150 גר' סוכר חום דמררה
אופן הכנה: משמנים תבנית עם חמאת הגי או שמן הקוקוס. מערבבים היטב את זרעי הסרפד עם הונית. ממיסים את הסוכר בסיר קטן על אש נמוכה עד שהוא הופך לסירופ חום, מורידים מהאש, מוסיפים את זרעי הסרפד ומערבבים במהירות, יוצקים לתבנית המשומנת, משטחים, חותכים לריבועים. מתקבל ממתק טעים ובריא. ניתן להגישו עם חליטת ספרד. הממתק לא רק טעים אלא גם חתיכת תרופה טובה לטיפול בהגדלה של בלוטת הערמונית.
עשבונאים של ימי הביניים הכירו בתכונות הריפוי של עלי הסרפד ונתנו אותם כתרופה נגד שגרון ודלקת פרקים. מחקר מודרני מביא בשורות חדשות המאפשרות טיפול באמצעות עלי סרפד גם במצבי אלרגיה, אנמיה, אקסמה ודה טוקסיפיקציה (פינוי רעלים).
לטיפול בצריבת עלי הסרפד ניתן להשתמש בסודה לאפייה מהולה במים ומייד תעלם הצריבה.
משקה סרפד וסלק:
1 סלק טרי אורגני
חופן עלי סרפד טריים
לטחון הכל במסחטת מיצים ולשתות מייד. הסלק מעשיר דם וביחד עם הספרד מטפל באנמיה , עייפות וחוורון. שילוב הסלק במשקה משפיע לטובה על מערכת העיכול ומסייע להרגעת מערכת העצבים.
כמה אזהרות לגבי השימוש בסרפד:
עלי הסרפד מכילים טאנינים ולכן עלולה להיות תופעת לוואי של עצירת נוזלים. לכן אין לעשות בו שימוש במצבי בצקת. כמו כן בנטילת תרופות לטיפול בדלקת מפרקים יש ליידע את הרופא בנטילת סרפד מאחר והוא מגביר השפעת תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות.
מותר להשתמש בעלי הצמח בתקופת ההריון אבל מומלץ להמנע משימוש בשורש.
הסרפד נחשב לצמח מזין, בריא ומבריא. החלקים העיליים של הצמח הטרי מכילים מינרלים אותם מקבל הצמח מהאדמה. העלים עשירים בברזל, סידן, ויטמיני A ,B ו-C וכלורופיל . השילוב של ברזל וויטמין C שבעלי הצמח משפרים את ספיגת הברזל בגוף. אמנם, הצמח מכיל טאנינים בכמות גבוהה ויש בהם כדי למנוע ספיגת ברזל ולכן מומלץ לשמור על מינון מאוזן.
חליטת רפד:
נוטלים 2 חופן עלי סרפד טריים ושטופים או כפית של עלים יבשים
מוסיפים ל 250 מ"ל של מים רותחים. מכסים למשך כ 5 דקות ושותים במהלך היום.
הטעם מריר במקצת חריף ויבש.
אפשר גם לטבול רטיה בתוך המשרה הצונן ולהניח על אברים כואבים כמו בדלקת פרקים, נקעים, וצינית.
טיפול בקשקשים ונשירת שיער:
שמפו המבוסס על רכיבים טבעיים מכיל רוזמרין ושורש סרפד. ניתן להכין לשטיפת השיער לחיזוקו, למניעת נשירה ולטיפול בקשקשים.
אופן הכנה: נוטלים 2 כפיות של שורש יבש טחון של סרפד ומבשלים ב 250 מ"ל מים , בסיר סגור, במשך 15 דקות. מסננים ושוטפים את השיער-לאחר החפיפה.
אפשר לחזור על הפעולה פעם בשבוע.