מתכונים טעימים ובריאים לראש השנה
ועוד על עיכול תקין בגישת הרפואה הטבעית והנטורופתיה
מאת: מירה כהן שטרקמן (N.D.) (R.Na), נטורופתית והרבליסטית קלינית.
מתמחה בטיפול בצמחי מרפא, תזונה טבעית, פרחי באך ואיזון גוף נפש.
מנחת קבוצות בנושאי בריאות והתפתחות אישית.
חגי תשרי מזמנים לנו אתגרים מיוחדים של הסתגלות רוחנית, רגשית ופיסית. אלו שאוכלים בדרך כלל בריא ומאוזן בוודאי ימצאו עצמם חורגים מהשיגרה כדי להנות ממאכלי החג המסורתיים ואלו שאינם אוכלים בריא מוזמנים לסגל כמה כללי התנהלות במטבח ובשולחן החג.
הרפואה הטבעית והנטורופתיה מביאים כללי בישול ואכילה המוכרים ברפואה העתיקה בכל הדורות ובכל קצווי העולם- מזרח ומערב. אבל, לפני כמאתיים שנה הרפואה קיבלה מפנה חד לכיוון המדע והתעשייה והכללים הבסיסיים של החיים: לאכול בריא ומבריא- אלו נשכחו מהפרוטוקולים הרפואיים במערב.
מה שהרפואה שכחה- מתפקיד הנטורופתים להזכיר.
אכילה נכונה בנוייה על שלושה כליים מגנים:
– מידתיות- אכילה במידה ובמשורה.
– גיוון- בירקות, צמחי תבלין, צמחי מרפא, שמנים, פחמימות ובחלבונים.
– נינוחות- לעיסה טובה, יציבה נכונה וישיבה זקופה.
באופן אישי, בראש השנה מחכה לי שולחן חג בסגנון יהודי-ספרדי, עם מתכונים טעימים לברכות של לפני הארוחה כמו "קציצות פרסה" עשויות מתערובת של כרישה מאודה עם מעט בשר, קציצות תרד עשויות תרד עם מעט בשר, פרוסות דלעת מטוגנות בסוכר וקנמון, בוריקיטאס די מואיז (מאפים קטנים ממולאים בדלעת ואגוזים וטבולים במי סוכר), תמרים, רימון וכמובן תפוח עץ בדבש. אלו מתכונים מסורתיים שעוברים במשפחות היהודיות-ספרדיות מהורים לצאצאיהם כבר מאות שנים, מאז גרוש ספרד. אצל סבי וסבתי, יעקב ודורה טורס ז"ל, ילידי סאלוניקי, מזונות אלו הוגשו במנות קטנות, בכלי כסף וזכוכית עדינים וכדי שלא להכביד על מערכת העיכול לפני ארוחת החג. כך, באמצעות האסטטיקה, נשמרו הכללים של מידתיות ונינוחות.
אני יכולה להמליץ על סיפרה של מתילדה כהן סראנו " לבשל בטעם לאדינו", שם היא מאגדת מתכונים ספרדיים בגישות השונות של מגורשי ספרד: יוון, תורכיה, איטליה , צרפת בולגריה וכן על סיפרן של ענת אחירון ואורית חמיאל- "סיפור בולגרי".
אגב, אורית חמיאל הינה רופאה אנדוקרינולוגית המומחית לנושא סוכרת נעורים אצל ילדים. לפני שנים רבות אמרה לי בחיוך האופייני לה : "מירה, אין צדק בעולם, יש ילדים שמשמינים מהריח של האוכל ויש כאלה שיכולים לחגוג…". אכן, עברו כמה שנים ומדעי התזונה התפתחו לכיוון התזונה הגנטית.
ארוחת ראש השנה משולבת טעמים ריחות ועבודה רוחנית. כל אחד מהמטעמים המסורתיים מלווה בברכה מיוחדת לחיים טובים, בריאות, פרנסה טובה, פריון,שפע ושלום וכל אחד מבני המשפחה צריך לעמוד במשימת המצוות של ראש השנה ולאכול מהכל.
המאכלים האלו מגיעים רק בראש השנה ולכן מייצרים געגוע. במשך שנים ניסיתי לשנות את המתכונים, להפחית שומן, להוריד סוכר – אבל כל הנסיונות שלי להכניס למסורת גישה מצמצמת העלתה חרס- המשפחה רוצה מסורת!!
אז כמו שאומרים- כשאי אפשר להתגבר- כדאי להצטרף.
הגישה של הרפואה הטבעית מביאה אל שולחן החג צמחי מרפא וירקות המסייעים למערכת העיכול לעמוד במשימת העיכול. הרעיון של הנטורופתיה הוא לסייע לגוף לתפקד במיטבו כדי למנוע תקלות ומחלות הנובעות מאכילת יתר ובעיקר של מזון עם חומציות גבוהה: מתוקים, מיני בשר ודברי מאפה.
הצרבת מופיעה בחגיגיות, חולשה של מערכת העיכול מתבטאת בעייפות לאחר הארוחה, פינוי עצל עד עצירות או שלשול ולעיתים הכל מלווה בפרץ רגשי אשם שבאים לאחר הארוחה גדולה, כמו פטריות אחרי הגשם.
צמחי המרפא שמסייעים לטיפול בצרבת:
ה- Matricaria recutita- הקמומיל'-הבבבונג דו גווני
Zingiber off. – ג'ינג'ר, זנגויל
Glycyerrhiza glabra- שוש קרח
Carum carvi -זרעי קימל.
לחיזוק תפקוד של מערכת עיכול חלשה
Cinamomum-קנמון
Rozmerinum –רוזמרין
Tymus vulgaris- טימין
Curcuma longa- כורכום
בהקשר של צרבת וחיזוק מערכת העיכול אציע כאן משקה עשוי צמחים ולימון:
3 ליטר מים
10 פרוסות של שורש ג'ינג'ר טרי
1 כפית זרעי כוסברה
3 מקלות של קליפת קנמון
לבשל הכל בסיר סגור במשך 20 דקות.
לאחר מכן להוסיף למשקה פרוסות דקות של לימון אחד.
להגיש חמים. אין צורך להמתיק.
המשקה מעורר את מערכת העיכול, משפר זרימת צ'י ודרך אגב מצויין גם לשיפור תפקוד מיני.
מומלץ לשלב רוזמרין וטימין עם המזונות החלבוניים: עוף, בשר ודגים. אמנם באפייה ובישול מירב הפיטוכימיקלים שבצמחי המרפא הולכים לאיבוד, אבל המינרלים נשארים ואפשר להנות מהם.
הכורכום מתאים עם אורז פרא שחור. שימוש באבקה היבשה של הכורכום בבישול, משפר את איכות המזון, משפעל עיכול, מפחית גזים, מעודד הפרשת מיצי מרה ומתאים למניעת מחלות לב.
אורז פרא עם כורכום:
1 בצל יבש קצוץ
2 כפות שמן זית כתית בכבושה קרה
1/2 כפית כורכום יבש טחון
1/8 כפית פלפל שחור טחון
1/2 כפית מלח ים אטלנטי
1/2 כוס אורז פרא שחור
1 כוס מים
לטגן קלות את הבצל בשמן הזית עד להזהבה ולהוסיף את הכורכום לטיגון קצרצר. להוסיף את האורז ויתר התבלינים, ביחד עם המים ולבשל בסיר סגור ומכוסה, גז נמוך, במשך כ- 50 דקות.
מומלץ להגיש עם סלט כרוב מאודה, מתובל בזרעי קימל, שמן זית ולימון.
זרעי הקימל מפיגי גאזים ומרגיעים את מערכת העיכול. יש בהם גם איכות מחטאת ומעוררת.
עוגת הדבש הנוהגת אצלנו בבית כבר כמה עשורים לקוחה מתוך הספר "עוגות לכל עת" של נירה שויאר (בעמ' 113). זוהי עוגה עשירה ומתוקה. במקור מכילה 7400 קלוריות. אפשר לגזור ממנה כ 20 מנות. במהלך השנים, עם שינוי הרגלי התזונה המשפחתיים, הפרידה מהקמח הלבן, הסוכר הלבן, החמאה והמרגרינה, העוגה עברה שינויים והיא עדיין עשירה, מופחתת קלוריות באופן משמעותי, מזינה טעימה ואיכותית.
הנה המתכון שלי לעוגה של נירה שויאר.
עוגת דבש עשירה:
1 כוס דבש
3/4 כוס סוכר חום דמררה
1/2 כוס שמן זית עדין בכבישה קרה (כן- שמן זית מתאים לאפייה)
2 ביצים אורגניות
1 כפית קנמון
1/2 כפית צפורן
1 כף תמצית וניל טבעי
1 כף קליפת לימון מגוררת
1 כף קליפת תפוז מגוררת
3 כוסות קמח כוסמין מלא אורגני
1 כוס קמח שיפון מלא אורגני
3 כפיות סודה לשתיה
1/2 כוס אבקת חרובים
1 כוס תערובת של צימוקים שחורים וחמוציות – אורגניים
1/2 כוס ג'וגי ברי אורגני
1 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
1 כוס חליטת מנתה או חלב שקדים
לבחוש את כל החומרים הרטובים, כולל הביצים ובנפרד לבחוש את החומרים היבשים. לחבר את הכל ולבחוש עד שמתקבל בצק אחיד ולצקת לתבנית משומנת במעט שמן זית.
לאפות במשך כ 50-60 דקות בחום בינוני (180 מעלות צלסיוס).
לציפוי: לבחוש היטב: 1/2 כוס סוכר חום עם 1/3 כוס אבקת חרובים ו 3 כפות מים ו- 2 כפות יין אדום. למרוח על העוגה כשהיא אפויה וחמה.
קמח השיפון עובד היטב על הכבד ומעודד הפרשת מיצי מרה. הקנמון מאזן סוכר והסיבים התזונתיים שנמצאים בקמח המלא , באגוזי המלך והפירות היבשים נותנים הרגשת שובע ומאזנים את האינדקס הגליקמי של העוגה.
ולסיום, אני רוצה להזכיר את שאמר אחד הרופאים הראשונים ביוון העתיקה:
"אם אין הרמוניה בדרך שבה אנשים נהנים ממזונותיהם, המזון יהיה להם לרעל ולא לתרופה או למקור עונג". (אנכסגורס).
מאחלת הנאה רבה מחגי תשרי,
שנה טובה ומבורכת,
שלכם,
מירה