מרווה – Salvia Officinalis
מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.
שיח המרווה מוכר ברחבי העולם ובישראל כצמח מרפא ותבלין, זמין ולא יקר. בארץ יש כ 24 מינים בוטניים של מרווה. חלק מהם נחקרו ונמצאו כבעלי ערכים בריאותיים משמעותיים. המרווה מתאימה לשימוש בכל השנה ובפרט בחורף, בגלל החומרים הפעילים שבה, המחזקים את מערכת החיסון ומטפלים בדלקות במערכת הנשימה. כשהשפעת עומדת בפתח טוב להצטייד בעלי מרווה טריים או מיובשים, כחלק מארון התרופות הטבעי.
השימוש הרפואי נעשה בעלי הצמח והם זמינים במשך כל השנה. המרווה גדלה בר ברחבי הארץ במשך כל עונות השנה וניתן לגדלה בגינה הביתית או בעציץ במרפסת פתוחה.
המרווה הרפואית- Salvia officinalis היא היעילה ביותר ומזוהה בזכות העלים המוארכים בצבע ירוק- אפור. יש לה תכונות אנטיספטיות (קוטלות חיידקים ומטהרות), אנטי דלקתיות ואנטיביוטיות והיא מצויינת לטיפול במחלות החורף.
לדלקות גרון, דלקות שקדים וקושי בבליעה:
20 גר' עלי מרווה רפואית
5 גר' עלי אכיניצאה
5 גר' עלי רוזמרין
200 מ"ל מים
להרתיח את העלים מים במשך 5 דקות- בסיר מכוסה. לצנן ולגרגר כל שעתיים.
השילוב של האכינצאה עם המרווה מפעיל את מערכת החיסון ופועל נגד דלקות. עם זאת, חולי איידס וחולים במחלות אוטואימוניות רצוי שימנעו מהשימוש באכינצאה. במקרים אלו ניתן להשתמש במרתח של מרווה ורוזמרין בלבד.
למרות שהמרווה זמינה הן כצמח והן כשמן, ראוי להזהר בשימוש בה בעת ההריון וההנקה אם כי כמות קטנה כתבלין במזון אינה מסוכנת.
המרווה הרפואית מכילה אחוז גבוה של טויון ולכן עלולה לעורר התקף אצל חולי אפילפסיה ובמקרה כזה עדיף להשתמש במרווה המשולשת. בכל מקרה מומלץ להוועץ עם מומחה לטיפול בצמחי מרפא.
חליטה של צמחי ארץ ישראל למצבי שפעת חריפה המלווה בנזלת :
מרווה משולשת
עלי זית
טימין
סרפד
אזוב
ליטול כפית של עלים יבשים מכ"א מהצמחים הנ"ל ולהרתיחם ב 500 מ"ל מים. לסנן ולשתות כוס מהחליטה בכל 4 שעות. אפשר להמתיק בדבש עם פרופוליס.
ארומתרפיה – מרווה מרושתת (Salvia Sclarea)
בארומתרפיה נעשה שימוש בדרך כלל במרווה בהירה- מרושתת (Salvia Sclarea) אשר גדלה בר בגליל העליון ובגולן. לשמן האתרי ניחוח נעים שמזכיר אגוזים. יכולה לגרום לחלומות צבעוניים ודרמתיים אם כי נעימים.השמן גורם לתחושת אופוריה ומרגיע ולעיתים ירדים ולכן אינו מומלץ לשימוש לפני נהיגה.
חשוב לבדוק רגישות לשמן המרווה כי הוא עלול לגרום לאלרגיה ותחושת צריבה.
בימות החורף, כאשר הבית בד"כ סגור מפני הקור והגשם, כדאי לטהרו ע"י טפטוף מספר טיפות השמן האתרי של המרווה המרושתת לנר בוער או למים במבער. השמן הארומתי יעשה עבודת טהור ונקיון אנרגטיים וישפיע לטובה על מערכת העצבים של בני הבית, בהרגעת מתח ונטרול הדכדוך החורפי.
שמן המרווה טוב לעיסוי בשילוב עם שמן נשא כגון שמן זית או שמן שקדים. השמן יעיל לטיפול במחלות הנובעות ממתח כגון מיגרנות, התכווצויות או כאבים במערכת העיכול, אסטמה, התכווצויות או כאבים בשרירים. לכל כף שמן נשא להוסיף 2 טיפות מרווה.
מרווה מרושתת לטיפול בקשקשים:
להכין תערובת של 2 כפות שמן זית, 3 טיפות מרוווה, 2 טיפות רוזמרין
לעסות היטב את הקרקפת. להשאיר במשך 30 דקות ולחפוף בשמפו עדין. מחייה את צבע השיער .
מי שטיפה לשיער, הפנים והעור:
ניתן להכין מי שטיפה לשיער ע"י חליטה של 20 גר' מרווה מרושתת ב 250 מ"ל מים. לצנן ולשטוף את השיער . מי השטיפה יעילים גם לניקוי הפנים ורענון העור.
המרווה ידועה כמחזקת זיכרון אצל קשישים, מפיגה גאזים ומרגיעה הפרעות עיכול, נוגדת עוויתות, מרפה כלי דם הקפיים ומורידה רמת סוכר בדם.
לטיפול בהורדת רמות הסוכר בדם מומלץ להמתיק את המרווה בעלי סטיביה, שגם היא מורידה רמת סוכר בדם.
מרווה וסרטן:
באוניברסיטת סיינה באיטליה בדקו 6 מיני מרוות לגבי תאי סרטן מסוגים מסויימים ונמצא כי מיצוי של מרווה צמירה (Salvia ianigera Poiret) פעל נגד תאים סטרניים בכל הריכוזים שנבדקו. מרווה מרושתת ומרווה קוצנית ( Salvia spinola L.) – מצויה בכל חלקי הארץ וגדלה בשדות ובערבות – פעלו נגד מספר ניכר של תאים סרטניים. מרווה ארצישראלית ()Salvia palaestina Bentham) – גדלה בשדות בור וערבות בכל חלקי הארץ חוץ מבגליל.- פעלה רק נגד 3 סוגי תרביות סרטניות.
אזהרות:
להמנע מצריכת מרווה רפואית מעל המינונים הרפואיים או מעל שבועיים למעט מיצויים הדלים ברכיב תוג׳ון, עקב חשש להופעת פרכוסים.
כמו כן קיים תעוד על ירידה ביכולת הנשימתית עקב חשיפה תעסוקתית למרווה, לכן אינה מומלצת למי שסובל מאסטמה.
תרופות: בשילוב מרווה עם תרופות להורדת סוכר בדם והורדת כולסטרול, אופיואידים, נוגדי קרישה – יש לנהוג בזהירות.
כמו כן המרווה אסורה בשימוש בהריון.
לכן, מומלץ להשתמש במרווה במשורה וביעוץ מקצועי.
שלכם,
ד"ר מירה כהן שטרקמן