מאת: מירה כהן שטרקמן, נטורופתית. מטפלת קלינית באמצעות תזונה טבעית, צמחי מרפא ואיזון גוף ונפש.
(פורסם בירחון "חיים אחרים" גליון מרץ 2011)
שלהי החורף הישראלי ותחילת האביב מביאים את כל צבעי הקשת אל הטבע הישראלי. אחת הפריחות המרהיבות היא של הולרינה הרפואית- צמח עשבוני עם תפרחת ורודה צפופה וריחנית מאד.
הצמח נקרא בלטינית Valeriana officinalis שמקורו במילה הרומית :Valent משמעו חזק ובריא. בערבית: חשישת אל קט. מכירים כ 250 מינים של ולרינה. בארץ גדלה עכשו בר הולרינה האיטלקית. ניתן גם לגדלה בגינת מרפא ביתית.
השימוש הרפואי בצמח מוזכר כבר אצל אבי הרפואה, היפוקרטס, בן המאה החמישית לפני הספירה וכן בכתביהם של דיוסקורידס וגאלן, רופאים יווניים מפורסמים. דיוסקורידס היה רופא פרמקולוג ובוטניקאי יווני בן המאה הראשונה לספירה. כתב את אחד מספרי הרפואה המשפיעים בעולם שהיה בשימוש עד המאה ה 17- The Material Medica. גאלן, בן המאה השנייה לספירה, למד רפואה ביוון והתמחה בבתי החולים של הגלדיאטורים. היה בעל בשפעה בעולם הרפואה עד המאה ה 16. הרופאים האלו קראו לולרינה phu , כנראה בגלל ריחו החריף של הצמח.
שיח הולרינה הרפואית גדל לגובה של 60-120 ס"מ ופורח בחורף עד חודש מאי. מוצאו מאירופה. השימוש ההרבולוגי נעשה בקני שורש הצמח. מחקרים מודרניים מראים שעוצמת השורש הטרי מרגיעה ואילו השורש היבש בעל השפעה מדכאה על מערכת העצבים. עיקר השימוש שלו נעשה למצבי חרדה ואי שקט וכן לטיפול בנדודי שינה.
הולרינה נחשבת לצמח חריף, מריר במקצת, בעל איכות צוננת ויבשה.
מצבי עקה (סטרס) המאופיינים בין היתר בלחץ דם גבוה, טיקים , כאבי בטן עוויתיים, מיגרנה, עוויתות שרירים ונדודי שינה מטופלים ע"י ההרבולוגים הקליניים בולרינה רפואית, בשילוב עם צמחי מרפא אחרים. מומלץ מאד להוועץ במומחה לטיפול בצמחי מרפא על מנת להתאים מינון שלא יגרום לכאבי ראש.
לצמח ניחוח חזק וכבר בימי קדם שימש ליצירת בשמים. הצמח מכיל 0.5-1 אחוז שמן נדיף חריף.
כדי לחזק השפעתו לטיפול במצבי חרדה מתמשכת , חולשה ואפטיות הנובעים מדכאון, מומלץ לשלבו עם השמן האתרי של הקמומיל הרומאי (Camomil roman ).
תערובת עיסוי להרגעה ולשינה טובה במצבי מתח וחרדה:
2 כפות שמן זרעי ענבים
4 טיפות ולריאנה
4 טיפות קמומיל רומאי
2 טיפות וטיבר
למרוח באזור השכמות, הזרועות והרגליים- במשיכות עדינות לכיוון הלב. לא מתאים למי שסובל מבעיות לבביות או נוטל תרופות מרגיעות וגם לא לנשים בהריון.
שמן אתרי ואלריאן מרגיע כאבים של דלקות מפרקים . הצמח עצמו, במיצוי אלכוהולי , לשימוש פנימי מחזק את מערכת העצבים, מרומם , משרה שינה ומרגיע עוויתות שרירים.
רטיות לטיפול בשרירים מכווצים:
להשרות 25 גר' אבקת שורש ואלרינה רפואית ב 250 מ"ל מים רותחים במשך כחצי שעה, בסיר מכוסה. נוטלים בד חיתול או מגבת עדינה וטובלים בתערובת. מניחים על השרירים המכווצים למשך כ 10 דקות. לאחר מכן לובשים בגד חמים. שותים חליטה עשוייה מ- 2 פרוסות שורש ג'ינג'ר ב 250 מ"ל מים רותחים. (לא במצבי הריון מאחר ויש חשש לכיווצי רחם).
הרובד הרוחני:
גוון פרחי הולריאנה ורוד חזק והתפרחת עשוייה פרחים צפופים. מעין זיקוקי דינור ורודים מהמרכז החוצה. ההתבוננות בצמח כשלעצמה היא מדיטציה מרפאה. הצבע הורוד המיוחד של הולרינה הוא הצבע האנרגטי של ה- let it go . לשחרר. שחרור שבא מהלב- צבע צ'אקרת הלב הוא ורוד. עפ"י הרפואה הסינית המסורתית הרוח של האדם שוכנת בלב. כאשר יש הפרעה, התפרצות של זיקוקי דינור מהלב- אנחנו יכולים ללמוד על הפרעה ברובד הרוחני של האדם. הפרעה בהבנתו על יעודו בחיים וקיומם של מחסומים ברובד היצירתי. הפרעה זו באה לידי ביטוי פיסי ורגשי בסטרס, חרדה קיומית שמובילה לנדודי שינה, דלקות מפרקים, מיגרנות וכיוב'. עבודת הריפוי תהיה גם ברובד הרוחני- העליון- ממנו מגיעות המחלות.
חליטה קרה של ולרינה:
2 כפות שורש טרי של ולרינה- קצוץ
כוס מים קרים
להשרות במשך 8-10 שעות.
מומלץ ליטול במינונים נמוכים כדי לתת לגוף להסתגל. להתחיל ב 1-2 מ"ל ולעלות ל 5 מ"ל.
חשוב לדעת שהולרינה מגבירה את פעילותם של סמי שינה ולכן אין לקחתה ביחד עם תרופות.