מאת: מירה כהן שטרקמן, נטורופתית והרבליסטית קלינית. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא, תזונה טבעית, פרחי באך ואיזון גוף נפש. מנחת קבוצות בנושאי בריאות והתפתחות אישית. ראש תחום נטורופתיה במכון וינגייט.
(פורסם בירחון "חיים אחרים" גליון דצמבר 2012)
"ארץ חיטה ושעורה וגפן ותאנה ורמון. ארץ זית חלב ודבש" (דברים ח' פסוק ח') . החיטה עומדת בראש קבוצת המזונות בהם התברכה ארץ ישראל והנה בימים אלו של טרנד בריאות טבעונית והתלקחות הצליאק, החיטה מסולקת מהשולחן הבריא, כמזון אלרגני, בלתי ראוי עם הנחיות ברורות להמנע ממנו. האמנם?
ימות החורף הישראליים הם המועד לגידול החיטה. באירופה היא גדלה באביב ובקיץ. הצמח החד שנתי והזקוף גדל כשיבולים. השיבוליות של החיטה מצטרפות לתפרחת אחת הנקראת שיבולת. חלק מפרחי השיבולת מתפתחים לפירות . פירות השיבולת נקראים "זרעוני חיטה". הזרעונים עטופים בכלי הגביע ועלי הכותרת של הפרח ועם התייבשותם הם נחשבים למוץ. בתהליך הנקרא דיש שמשמעותו חביטה של השיבולת, מופרדים הזרעונים ונאספים כדי לשמש למאכל.
שמה הבוטני של החיטה: Triticum . הצמח מוכר מתקופת האבן הקדומה כמזון על וצמח מרפא. מקור השם כפי הנראה בארמית (לעיון נוסף על מקורות השם חיטה: נסים קריספיל, ילקוט הצמחים, כרך א, הוצאת מוריה יודאיקה בע"מ בעמ' 242-245).
כל רכיבי הצמח מספקים לנו תוצרים לשימושים ברפואה הטבעית, בתזונה טבעית, ארומתרפיה, ריפוי מחלות קשות , קוסמטיקה, ועוד.
עשב החיטה מוכר היום כמזון על למניעת מחלות, חיזוק הגוף וריפוי מחלות. אין צורך באדמה דוקא כדי לגדל עשב חיטה מאחר וניתן לגדלו במים בלבד.
גידול עשב חיטה במים:
משרים חצי כוס זרעי חיטה מלאים (מומלץ אורגני) למשך 24 שעות. כדאי להחליף את המים מידי 8 שעות.
לוקחים מסננת גדולה עם חורים צפופים או מגש גדול מחורר, מפזרים את הזרעים הלחים בשכבה צפופה ומכסים. ההשקייה נעשית מתחת לברז- 2-3 פעמים ביום. ככל שמזג האויר יבש יותר- מומלץ להשקות יותר. כאשר מופיע נבט קטן- מסירים את הכיסוי , ממשיכים להשקות פעמיים ביום והזרעים יתחילו לנבוט לשורשים ולגבעולים. כאשר נבט הגבעול יגיע ל 15 ס"מ- אפשר לקצור כדי להכין מיץ.
ניתן לדלג על שלב הגידול ולרכוש נבט חיטה טרי במרכולים ומחירו אינו עולה על 10 ₪ ומספיק ל 4-5 מנות יומיות של מיץ.
מומלץ לסחוט את נבט החיטה במסחטת מיצים קרה, ללא חימום כדי להמנע מפגיעה באנזימים שבצמח.
אדם בריא יכול לשתות כ 60-80 מ"ל ליום. מומלץ שעה לפני האוכל, על קיבה ריקה. אפשר למהול במים או מיץ ירוק אחר(למשל, מיץ סלרי או פטרוזיליה).
ברפואה הטבעית עושים שימוש במיץ עשב חיטה כתרופת על למחלות קשות , לניקוי ושיקום הגוף הן בשתייה והן בחוקנים ובשטיפת מעיים. המיץ עשיר באנזימי עיכול הדרושים לתפעול יעיל של מערכת העיכול ואבריה, עשיר במינרלים וויטמינים, משפר תפקודי כבד וזרימת דם, עוזר נגד רקבון שיניים, אפטות והרפס, מטפל בזיהומים בנרתיק ומסייע במחלות כרוניות כמו דלקות מפרקים, סרטן, יתר לחץ דם, עצירות, סכרת ועוד.
זרע החיטה מורכב משלושה רכיבים עיקריים: נבט החיטה, הקליפה העשויה במספר שכבות והאנדוספרם.
הקליפות מכילות סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים ולכן מומלץ לכלול בתזונה חיטה מלאה וקמח חיטה מלא, כדי להנות מכל רכיבי הצמח המזינים.
הנבט הוא עובר הזרע וממנו צומח זרע חדש. נבט החיטה מכיל ויטמין E ונחשב אנטיאייג'ינג. ממנו מכינים את שמן נבט החיטה המשמש בארומתרפיה כשמן נשא. השמן מכיל מינרלים וויטמינים וצבעו צהוב/כתום. אפשר לעשות בו שימוש לכל סוגי העור והוא טוב לטיפול באקזמה, ספחת ועור שהזדקן בטרם עת. משתמשים בו במהילה עם שמן נשא נוסף בשעור של 10-25 אחוז .
טיפול בזרעי חיטה למצבי עצירות:
ליטול 100 גרם זרעי חיטה מלאה ולבשל ב 4 ליטר מים טהורים במשך שעה בסיר סגור. לסנן, לצנן ולשתות את הנוזל במשך היום.
המרתח מתאים גם לטיפול במערכת השתן ובשיעול.
ניתן להוסיף את גרגרי החיטה שבושלו לסלט ירקות עליים וסלק עם נבטי מאש ומתקבלת ארוחה חבלונית, צמחונית, מזינה, המתאימה כארוחת צהריים נוחה לעיכול.
כדאי לשים לב, שאנשים עם עיכול עצל עלולים להרגיש עייפים לאחר אכילת חיטה. במקרה כזה מומלץ לטפל בהעלאת החיוניות- למשל באמצעות מיץ עשב החיטה- ולאחר מכן להחזיר את גרגרי החיטה או מוצריהם אל התפריט היומי.
רגישות ואי סבילות לגלוטן:
אלו הרגישים לגלוטן אינם יכולים להנות מנפלאות החיטה. קיימות סיבות רבות לרגישות החל ממבנה גנטי ועד למצב רגשי. אחת השיטות להמנע מרגישות למזון היא לאכלו באיזון.
בעידן המודרני, מקובל להעשיר מזונות בחיטה (ובמלח). ניתן למצוא את החיטה בלחם, דברי מאפה, דגני בוקר, פסטה, בורגול, קוסקוס, רוטב סויה, קפה, חטיפי אנרגיה, רטבים מוכנים ועוד. למעשה, כמעט לאורך כל היום האדם המודרני צורך חיטה, בין במודע ובין שלא במודע, וכך מתפתחות רגישיות, אי סבילות ואלרגיה. כבר לפני 2500 שנה היפוקרטס היווני, אבי הרפואה הזהיר מפני אכילה מרובה של אותו המזון וכדאי לחזור ולתרגל אכילת מזון מגוון מידי יום, להעשירו בפירות וירקות כדי לזכות במנה טובה של אינזימי עיכול.
רגישות לגלוטן החיטה ופיתוח אלרגיה אליו מתגלה בדרך כלל בגיל צעיר. לעיתים ברגישות בבטן, נזלת, התקררות חוזרת ונשנית, דלקות אזנים ועוד תופעות המעידות על חסרים תזונתיים או חולשה חיסונית. הגלוטן מורכב מחלבונים ולחלק מהם תכולה גבוהה של גלוטמין ופרולין. חוסר יכולת לעכל את חלבון הגלוטן מפעיל מחלת מעיים של רגישות לגלוטן הנקראת צליאק (בעברית- כרסת). לעיתים הפעלת הכרסת נגרמת כתוצאה ממיעוט באנזימים לעיכול חלבונים. אי סבילות לגלוטן עלולה לגרום לחסרים תזונתיים משמעותיים, דלקות, סכרת תלוית אינסולין, חוסר איזון ומומים בבלוטת התריס, פגיעה במערכת החיסון ומחלות אחרות. מי שסובל מרגישות לגלוטן מומלץ שיחדוללצרוך חלב ומוצריו ולטפל באיזון תזונתי גם באמצעות תוספי מזון. לעיתים הסרת הגלוטן מהתפריט היומי אינה נותנת את התוצאה הרצויה ולכן יש לבדוק היטב את רכיבי התפריט ולהסיר כל מזון המכיל גליאדין (אחד מרכיבי חלבוני הגלוטן).
טרנד הדיאטה ללא גלוטן מבוסס על המחשבה שאין בגלוטן כדי לתרום לגוף והוא מנוגד לתפישה של הרפואה הטבעית של המזון השלם. החיטה גדלה בטבע עם גלוטן ומתאימה כמזון טבעי לבני האדם. עצם העובדה שבני האדם טרם גילו את המשקפיים המדעיות כדי להבין את סגולות כל רכיבי החיטה, אין בה כדי להוציא את החיטה מהתפריט כמזון "מכשיל דיאטות". ובאופן כללי, ברפואה הטבעית, משקל תקין מושג באכילה נכונה, תנועה נכונה, ו ופינוי תקין. ראוי לציין שהחיטה היא חלק מהדיאטה הים תיכונית שזכתה להכרה מדעית, כדרך בריאות ראויה, בכל רחבי העולם המערבי.
תערובת לטיפוח העור:
15 מ"ל שמן נבט חיטה
85 מ"ל שמן חוחובה
15 טיפות שמן ארומתי לבנדר
10 טיפות שמן ארומתי קמומיל רומאי
10 טיפות שמן ארומתי גרניום רפואי (לבדוק רגישות)
15 טיפות שמן ארומתי נרולי
אפשר למרוח את השמן על פני עור הגוף. מומלץ לאחר רחצה, כשנקבוביות העור פתוחות לקליטת חומרים מזינים. מריחה יומיומית תיתן תוצאות טובות בתוך חודשיים.
ניתן לרכוש את נבט החיטה באופן נפרד מגרעיני החיטה ולהוסיפו למרקים, פשטידות, יוגורט וממרחים. טעמו עדין והוא משפר תנועתיות מערכת העיכול.
תגובת החיטה בגוף חומצית ולכן אכילה כריך עם גבינה וכוס קפה בחלב נותנת ארוחה חומצית המכבידה על מערכת העיכול. לכן מומלץ לשלב את המזונות העשויים מחיטה עם מזונות מאזני חומציות כמו ירקות עליים ולימון. מאחר והחיטה דלה בחומצת אמינו מתיונין מומלץ לשלבה עם צמחים ממשפחת הקטניות וכך לקבל חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף. ברפואה הסינית העתיקה החיטה נחשבת לתומכת בכליות ומחזקת את האנרגיה היאנגית וברפואה הודית העתיקה מייחסים לחיטה תכונה של יציבות והיא מומלצת במצבי סטרס.
לחיטה זנים רבים ולעיתים היא נאספת בהיותה ירוקה ותפוחה. זוהי החיטה הידועה בשמה: פריקה. החיטה עוברת תהליכי ייבוש ועישון והיא נשמרת לזמן ארוך. הפריקה עשירה בחלבון, מינרלים, ויטמינים וסיבים תזונתיים ודלה בגלוטן. ניתן להגישה כסלט או כתבשיל חם או להוסיפה למאכלי קדירה.
סלט פריקה ואוכמניות:
1 כוס חיטה ירוקה
1/2 כוס פטרוזיליה ו/או כוסברה
1/2 כוס אוכמניות יבשות אורגניות
1 גזר חתוך לקוביות קטנות
1 בצל אדום קצוץ
1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
לרוטב:
1 כפית סילן
1/2 לימון סחוט
1 כפית צלפים
2-3 כפות שמן זית בכבישה קרה
1 כפית מלח ים אטלנטי
לשטוף היטב את החיטה ולבשלה בכוס וחצי מים במשך כ 40-50 דקות. לסנן וצנן. לערבב עם הירקות והעלים הקצוצים. להוסיף את הרוטב ולערבב בעדינות בכפות גדולות. לפזר למעלה את אגוזי המלך.