מאת ד"ר מירה כהן שטרקמןPh.D. , נטורופתית והרבולוגית קלינית. ראש תחום נטורופתיה במכון וינגייט.
הסיבים התזונתיים נחשבים לחלק מאבות המזון, כמו הפחמימות, החלבונים והשומנים. בדרך כלל מומלץ לצרוך מידי יום כ 35 גרם סיבים תזונתיים ממקור טבעי. אלו הם רב סוכריים, לא עמילניים הנחלקים לשני סוגים: האחד אלו המסיסים במים המצויים בפירות, ירקות, שבולת שועל וסובין והשני אלו הלא מסיסים במים המצויים בדרך כלל בחיטה ובדגנים מלאים.
בטא גלוקן הוא סיב תזונתי מסיס המצוי בשבולת שועל ובשעורה (גריסי פנינה) וכן בבקטריות, פטריות ושמרים.
הבטא גלוקן נמצא נמצא יעיל למניעת מחלות לב וכלי דם ומחלות אוטואימוניות. נצפו השפעות חיסוניות המצמצמות פעילות תאי פיטום ( mast cell) המהווים חלק מהפתולוגיות המקושרות עם מחלות אוטואימוניות כדוגמה: קרוהן, טרשת נפוצה ודלקת מפרקים שגרנית. תגובת תאי הפיטום קשורה עם אלרגיות והלם אנפילקתי, דהיינו קריסת מערכות הגוף.
בחולי קרוהן נמצאו השפעות מועילות של הבטא גלוקן על התהליך הדלקתי בדופן המעי ושיפור הספיגה של ויטמינים ומינרלים מן המזון.
אציג כאן שני מתכונים טעימים וקלים להכנה מתוך ספרי "נטורופתיה במטבח".
לרכישת הספר – במבצע מיוחד
"הגרנולה של מירה"
חומרים:
- 500 גרם שיבולת שועל עבה
- 1/2 כוס נבט חיטה
- 1/2 כוס זרעי פשתן
- 1/2 כוס זרעי צ'יה
- 3/4 כוס גרעיני חמנייה
- 1 כוס סובין חיטה
- 1 כפית קינמון
מומלץ חומרים אורגניים
אופן הכנה:
- מרפדים תבנית אפייה בנייר אפייה ומפזרים את שיבולת השועל.
- אופים בחום 2000 מעלות במשך 10-8 דקות. מערבבים מדי פעם.
- מצננים ומוסיפים את כל שאר החומרים. מערבבים היטב.
- מאחסנים בצנצנת אטומה, במקום קריר ויבש.
תבשיל גריסי פנינה כתום
חומרים:
- 1/2 כוס גריסי פנינה
- 1/2 כוס עדשים כתומות
- 1 כוס קוביות דלורית
- 1 בטטה מקולפת וקצוצה
- 1 גזר פרוס
- 1 בצל יבש קצוץ
- 1 פלפל חריף אדום קטן
- 1 כף שמן זית
- 1/2 כפית מלח ים
- 1 כפית תערובת צמחים אורגנית
- 1/4 כפית מלח ים
- 2 כוסות מים
אופן ההכנה:
- מבשלים את כל החומרים בסיר עד לרתיחה.
- מנמיכים את האש ומבשלים במשך שעה נוספת.
בבריאות טובה
ד"ר מירה כהן שטרקמן