עלים ירוקים בתפריט הים תיכוני – נטורופתיה במטבח
מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.
עלים ירוקים הם חלק בלתי נפרד מהתפריט הים תיכוני כבר אלפי שנים.
הירוק מסמל טריות וצמיחה ולמעשה את האנרגיות האלה והתכונות האלה הירוקים נותנים לנו.
העלים הירוקים מוכרים בתזונה הטבעית כחלק בלתי נפרד מהתפריט הבריא בנטורופתיה. הם מועילים למערכת העיכול, הדם והלב, משפרים את הראייה, שומרים על רעננות וחיוניות של הגוף והנפש ומצעירים.
רשימה (חלקית) של עלים ירוקים:
- חסה
- תרד
- פטרוזיליה
- כוסברה
- שמיר
- מנגולד
- חמציץ
- גרגר נחלים
- רוקט
- עירית
- בצל ירוק
לרשימה הזאת מתווספים עלי התבלין – עליהם תוכלו לקרוא במאמר אחר באתר הזה.
מעבר לכמות הטובה של ויטמינים ומינרלים, יש בעלים הירוקים יש כמה סגולות טובות במיוחד ואמנה 4 מהן כאן:
- סיבים תזונתיים – במיוחד בפטרוזילה. ב100 גרם פטרוזיליה יש 3.3 גרם סיבים תזונתיים. ב100 גר כוסברה יש 2.1 גרם סיבים וב 100 גרם עירית יש 2.5 גרם סיבים. היות והסיבים האלה אינם נעכלים, הם מייצרים במעיים חיידקים טובים. לכן מומלץ לתבל את המאכלים בפטרוזיליה וכוסברה.
- כלורופיל – הפיגמנט הירוק של העלים הירוקים נובע מהכלורופיל. לצבען הזה יש חלק חשוב בחיי הצמח והוא נוטל חלק בתהליך הפוטוסינתזה שמנצל את אנרגיית האור להפקת סוכר ממים ופחמן דו חמצני. תוך כדי תהליך הפוטוסינתזה, הצמח פולט חמצן שדרוש לקיומם של החיים על פני כדור הארץ. הכלורופיל מגן על הגוף מפני חומרים מסרטנים המצויים לעתים בתזונה מעובדת כדוגמה בשר או נקניקים, מנקה את הדם ממתכות רעילות, מחזק את החוסן של הגוף וגם מונע ריח רע מהפה. כדוגמה, לעיסת פטרוזיליה תנקה את הפה ותמנע ריח רע.
- לוטאין – פיגמנט צהוב-כתום ממשפחת הקרוטונואידים ונמצא בעיקר בחסה, תרד, מנגולד, רוקט, ארוגולה, גרגר נחלים, פטרוזיליה וכוסברה. ללוטאין יש תפקיד במניעת התנוונות מאקולרית תלויית גיל (Age-related Macular Degeneration ), שהיא הגורם העיקרי לעוורון אצל אנשים מבוגרים. בנוסף הלוטאין מגן על בריאות הלב וכלי הדם ומפחית את הסיכון לסרטן.
- ויטמין K – מצוי בעיקר בפטרוזיליה. ב 100 גרם פטרוזיליה יש 1640 מק"ג ויטמין K – 1562% (!!) מהכמות היומית המומלצת.
- ויטמין K דרוש לתהליך קרישת דם ולשפעול ארבעה גורמי קרישה ושני חלבונים נוספים המשמשים כנוגדרי קרישה ומווסתים את התהליך, במטרה למנוע דימום יתר.
- פועל למניעת אוסטאופורוזיס בזכות תכונתו לשנות את מבנה החלבון אוסטאוקלצין – אחד מחלבוני העצם – ולהשפיע על חדירתו אל העצם. רמה גבוהה של אוסטאוקלצין בדם יכולה להעיד על מחסור בויטמין K וקשורה לסיכון מוגבר לשברים.
- מחקרים בבעלי חיים הראו קשר בין מחסור בויטמין K ובין סיכון מוגבר לטרשת עורקים.
לכן מומלץ לשלב את הירקות הירוקים בתפריט היומי בכל צורות ההגשה: טרי, מאודה, מבושל ומוקפץ.
סלט אורז ועלים ירוקים (מהספר "נטורופתיה במטבח" – עמוד 55):
חומרים:
- 1 כוס אורז עגול מלא מבושל
- 1 כף שמן זית בכבישה קרה
- 4 קישואים בהירים פרוסים דק
- 1 כפית בזיליקום טרי או יבש
- 4 כוסות חסה קרועה
- 2 כוסות תרד טרי קצוץ
- 1 כוס נבטי אלפלפא
- 1 כף טחינה גולמית
אופן ההכנה:
- מבשלים 1/2 כוס אורז מלא בכוס מים במשך כ-40 דקות בסיר מכוסה.
- מקפיצים את הקישואים בשמן זית עד שיתרככו מעט.
- מערבבים את העלים עם האורז והבזיליקום.
- מוסיפים על הסלט טחינה גולמית.
עוד מתכונים טעימים וקלים להכנה תמצאו בספר נטורופתיה במטבח-בריאות, תזונה, מתכונים וטיפים.
לרכישת הספר נטורופתיה במטבח – לחץ כאן
בבריאות טובה
וברפואה טבעית
ד"ר מירה כהן שטרקמן