מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.
התפוח בדבש מסמל את ערב ראש השנה ואת השנה העברית החדשה – שתתחדש לנו שנה טובה ומתוקה כמו התפוח בדבש.
במאמר הזה ארצה להראות את ההבטים הבריאותיים של התפוח בדבש והחכמה שהצמד הטעים הזה מביא אל שולחן החג.
התפוח בדבש אינו רק פחמימה, אלא מזון-על המכיל ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו וסיבים תזונתיים מסיסים.
הפקטין
התפוח עשיר מאד בפקטין – סיב תזונתי המצוי בקליפתו.
- הפקטין משפר את היחס בין הכולסטרול "רע" (LDL ) והכולסטרול ה"טוב" (HDL) והוא מצויין להסדרת פעילות המעיים.
- לפקטין יש גם פעילות אנטי סרטנית. זהו סיב מסיס שהינו למעשה מולקולה רב סוכרית המורכבת בין היתר מגלקטוז. הגלקטוז נמשך לחלבונים שנקראים גלקטינים היושבים על קרומים סרטניים ובכך מונע תקשורת בין תאי הסרטן, מונע הדבקות בין תאים סרטניים ולמעשה מונע הווצרות גרורות.
"תפוח ביום מרחיק את הרופא מלהגיע עד הלום" והנה כעת, בזכות התפתחות המדע, אנחנו יכולים להבין מדוע.
התפוח נחשב לפרי חמצמץ ובהתאם לאסכולות מסויימות ברפואה הטבעית יהיה נכון לשלבו עם מזונות חמצמצים או מתוקים. כך הדבש מתאים לתפוח.
מה אומר הרמב"ם?
התפוח והדבש משפיעים על מערכת העיכול והינם בבחינת "מזונות המשלשלים את בני המעיים", כלומר מבחינת רפואת ימי הביניים התפוח והדבש משפרים את העיכול ומזרזים יציאות.
לכן, לפי תורת הרמב"ם, טוב לאכול מזונות ממריצי עיכול לפני הארוחה. משך העיכול של התפוח הינו בין 30 ל 60 דקות ולכן אכילתו בטרם ארוחת החג אינה מכבידה על מערכת העיכול.
הדבש
- הדבש מכיל יותר מ 181 מרכיבים כימיים שחלקם משותפים לכל הדבשים וחלקם יחודיים לדבשים מסויימים.
- הדבש מכיל סוכרים, ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו והוא מתוק פי 3 מסוכר לבן וזאת עקב תכולת הפרוקטוז הגבוהה שבו.
- מאחר ובדרך כלל האדם אוכל כ 2-5 גרם דבש ביום, הדבש לא יכול להיות מקור לכמויות משמעותיות לויטמינים ומינרלים.
- אבל לדבש יש ערכים רפואיים חשובים ביותר: הוא מרפא פצעים, קוטל חיידקים, מרגיע טחורים מודלקים, מטפל בכיבי קיבה ומעיים, מטפל במחלות כרוניות של הכבד, ידוע כמזון מרגיע ומונע התפתחות מיגרנה ויש לו השפעה משלשלת קלה.
- לדבש יש השפעה מרגיעה על מערכת העצבים והוא "פותח תאבון". לכן האמהות אינן צריכות לחשוש שאכילת התפוח בדבש לפני ארוחת החג "תסתום" את התאבון לצאצאים- אלא הפך. לדבש תהיה השפעה מרגיעה ומרוממת בשולחן החג וכל האוכלם יפתח תאבונו וסקרנותו לארוחה עצמה.
- לדבש יש גם אנרגיה קוסמית: האנרגיה המחממת של השמש ששולחת קרניה אל צוף הפרחים שהם מקור לדבש. והנה זוהי דרך נוספת להביא את קרני השמש המשמחות אל שולחן האוכל החגיגי.
התפוח והדבש בערב ראש השנה:
אפשר לטבול את התפוח בדבש ואפשר להכין מהם מהם מטעמים.
עוגת תפוחים ודבש לראש השנה:
מצרכים:
1.75 כוסות קמח מלא
1 כפית סודה לשתייה
1 כפית קינמון
2 תפוחי עץ מגורדים או קצוצים לחתיכות קטנות מאד
½ כוס צימוקים (עדיף אורגניים) (לסכרתיים: ללא צימוקים)
2 ביצים (עדיף אורגניות)
½ כוס שמן כבישה קרה
2 כפות קוקוס
¾ כוס דבש
1 כוס חלב סויה
אופן הכנה:
לערבב תפוחים מגורדים בדבש ולהניח כ ½ שעה.
לערבב חומרים יבשים.
לערבב את הביצים ולהוסיף לתערובת היבשה את כל החומרים הרטובים והנוזלים.
לערבב היטב.
לשמן תבנית בשמן .
לאפות כ 35 – 40 דקות בחום בינוני.
מאפינס- המתכון של צביקה
(כ- 8 מאפינס)
¾ כוס קמח מלא
1/2 כוס דבש
2 כפיות אבקת אפיה
½ כפית אבקת סודה לשתיה
½ כפית מלח
1 כפית קינמון
1 ביצה
2 תפוחי עץ חמוצים – מרוסקים
¼ כוס שמן קנולה בכבישה קרה ולא מזוכך
¼ כוס חלב סויה
11/4 כוס קורנפלקס או 1/2 כוס אגוזים קצוצים
לערבב הכל – לאפות בתבנית מאפינס- חום בינוני, 25 דקות.
מאחלת שנה טובה ומתוקה
שנה מבורכת
שנת יצירה ורעננותלחץ כאן
שלכם
ד"ר מירה כהן שטרקמן
למתכונים נוספים – רכשו את הספר נטורופתיה במטבח – בחנות שלנו
לרכישה מאובטחת :