סטיביה – ממתיק טבעי – צמח מרפא מתוק
מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן, .Ph.D
במאמר הזה אציג את צמח הסטיביה – Stevia rebaudiana – כאחד מהפתרונות הטבעיים להמתקת המזון והמשקה וכן איזון רמות סוכר בדם.
הצמח גדל במשך כל השנה כשיח נמוך. צומח בר בדרום אמריקה, באזורים הנהנים מלחות גבוהה וקבועה ובטמפרטורה של 21 עד 43 מעלות צלסיוס.
העלים מתוקים פי 300 מסוכר ולכן ילידי ארצות דרום אמריקה כינו אותם "עלי סוכר" ועשו בהם שימוש להמתיק מרקחות צמחים מרות. באמצע המאה הקודמת השימוש בצמח נפוץ גם במערב. כיום מגדלים את הסטיביה באופן מסחרי באוסטרליה, יפן, סין, קוריאה, פרגוואי וברזיל .
סוד ה – Stevoidside :
במקרה של הסטיביה – מתוק במתוק – מרפא.
ה Stevoidside הוא הגליקוזיד המתוק העיקרי בעלי הסטיביה: מהווה כ 3-10 אחוז ממשקל העלה היבש.
עמיד בחום ובסביבה חומצית ולכן אינו גורם תסיסה.
הסטיביה, בשונה ממתיקים מלאכותיים, אינה מתפרקת בטמפרטורות גבוהות והיא בריאה ומומלצת לבישול ואפייה.
הצמח נחשב למאזן סוכר ויתר לחץ דם .
מתוק אבל נטול קלוריות.
שילוב של הסטיביה עם פחמימות מורכבות כגון קמח מלא, שיבולת שועל, אמרנט ועוד מחדד תחושת השובע.
ניסויים בחולדות הצביעו על כך שהצמח יצר השפעה מרחיבת כלי דם, הגברת שיתון והפרשת נתרן אצל חולדות עם לחץ דם גבוה.
צורות הכנה והשוואת מידות
ניתן להשיג את הסטיביה כתמיסה מימית, אבקה או עלים יבשים או טריים.
1 כפית סטיביה נוזלית או 1 כפית מחוקה של אבקת סטיביה מקבילות לכוס סוכר לבן.
6-9 טיפות של תמיסה או 1/4 כפית מחוקה של אבקה, מקבילות ל 1 כף סוכר לבן.
לא מוכרות תופעות לוואי לשימוש בסטיביה ועפ"י מחקרים רבים שנערכו במערב היא בטוחה לשימוש.
מחקרים אחרונים מובילים למסקנה שהשימוש בעלים הטבעיים של הסטיביה עדיף על פני המוצרים בטיפות ובאבקות.
המתקת יתר גורמת לטעם לוואי ולכן מומלץ לעשות בה שימוש בזהירות ובהדרגה ולבדוק, באופן אישי, מהו גבול ההמתקה המתאים.
אמליץ להתחיל את השימוש באפייה והמתקה עם סטיביה ביחד עם ממתיקים טבעיים אחרים כמו דבש או מולסה.
טעם הלוואי של הסטיביה מודגש מייד לאחר הבישול או האפייה ולכן מומלץ להניח למזון להצטנן. לאחר חימום חוזר בד"כ טעם הלוואי נעלם.
גידול ביתי
תנאי האקלים הארצישראלים מתאימים לגידול הסטיביה.
ממליצה לרכוש עציץ קטן שמצוי כמעט בכל משתלה בארץ ובמחיר נמוך: כ 10 ₪ לעציץ. אפשר לשתול אותו באדנית על אדן החלון או בגינה ביתית, כך שיהנה מאור וחום השמש.
הצמח זקוק לאדמה קלה וטמפרטורה נעימה.
צמח צעיר עלול לקפוא בטמפרטורה שמתחת ל 15 מעלות סלציוס.
מומלץ לשמור על לחות טובה, לרפד את אדמת האדנית בקש ובעלים מזינים.
במהלך הקיץ יופיעו פרחים לבנים עדינים. הצמח אינו מרהיב ביופיו אבל מוסיף נוי לגינה הביתית והרבה בריאות לבני הבית.
שימושים מוכרים לטיפול חיצוני:
הסטיביה מתאימה לטיפול בנגעי עור כגון אקסמה, פצעי בגרות, סבוריאה ודלקות עור וניתן לעשות בו שימוש למניעת עששת והצטברות חיידקים בשיניים.
משחה לריפוי חיצוני של נגעי עור:
100 גר' עלי סטיביה יבשים ומרוסקים דק
1 כפית אבקת פרופוליס טבעי
100 גר' שמן זית
50 גר' שמן נבט חיטה
50 גר' שמן חוחובה
מומלץ להשתמש בשמנים איכותיים מכבישה קרה.
להכניס את כל החומרים לבקבוק כהה סגור היטב ולמלא בצמח היבש עד סופו של הבקבוק, כדי למנוע חמצון.
להשרות 21 יום. לסנן ולהוסיף 4 טיפות ויטמין E למניעת חימצון.
כרית אמבט לריכוך והרגעת העור:
ליטול שקית בד עם רוכסן או גרב ולמלא בכוס שיבולת שועל, 1/4 כוס עלי סטיבייה יבשים וכף פרחי לבנדר.
לסגור היטב ולהניח באמבט מתחת לברז זורם.
לטבול באמבט כ- 20 דקות או יותר, לפי ההרגשה.
למי שסובל מלחץ דם גבוה מומלץ להכין מים בטמפרטורה נעימה ולא חמה מידי.
השהייה במים תעשה לריפוי העור ותרגיע את הנפש.
אפשר גם להניח בתוך גיגית עם מים חמימים ולטבול את כפות הרגליים. לשימוש בגיגית די בשליש מהכמויות הנ"ל.
שהייה של 20 דקות תיתן הרגשה של שינוי משמעותי. כפות הרגליים הם איבר סומטי, דהיינו משקפות את הגוף והנפש ולכן טיפול בכפות הרגליים כמוהו בטיפול באדם כולו.
תה להורדת רמות סוכר בדם ולחימום בימים קרירים:
4 כוסות מים
2 מקלות קינמון
3 יחידות ציפורן שלם
4 פרוסות ג'ינג'ר טרי
3 פרוסות טריות של לימון
4-8 עלי סטיבייה טריים (לפי הטעם)
אופן הכנה:
להכניס את המים עם הציפורן, מקל קינמון והגינגר לסיר ולהביא לידי רתיחה בסיר סגור. להנמיך את הגז ולבשל כ 15 דקות.
להוסיף את עלי הסטיביה והלימון, לכבות את הגז ולשאיר 5 דקות בסיר מכוסה.
שילוב מקבץ התבלינים במשקה הנ"ל נותן השפעה סינרגטית הממוקדת למטרת איזון הסוכר בדם: הקינמון מכיל פולימרים של מתיל הידרוקסי צ'לקון, שיכול לשפר את מצבם של חולי הסכרת בכך שמאפשר כניסת גלוקוז לתאים ומעלה רמות הגליקוגן בגוף. הג'ינג'ר מסייע להורדת רמתו הגליקמית של המזון. הציפורן יעיל להפעלת האינסולין ולכלל חילוף החומרים של גלוקוז בתאים. והסטיביה כבר אמרנו- מורידה רמות סוכר בדם.
עוגות ומתכונים נוספים המשלבים המתקה בסטיביה תמצאו בספרי נטורופתיה במטבח.
לרכישה מאובטחת של הספר נטורופתיה במטבח
שיהיה מתוק, חמים ובריא
שלכם,
ד"ר מירה כהן שטרקמן