פטל

מאת: מירה כהן שטרקמן,  נטורופתית. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא, תזונה טבעית, פרחי באך ואיזון גוף נפש. מטפלת קלינית, מרצה ומנחת קבוצות בנושאי בריאות והתפתחות אישית. ראש תחום נטורופתיה במכון וינגייט.
אתר אישי: .www.argaman-ntr.co.il

(פורסם בירחון "חיים אחרים" גליון נובמבר 2010).

טיולי הסתו הביאו אותי אל מעיינות הצפון, נחל עיון והבניאס, שם פגשתי את פריחת הפטל השחור ונהניתי מפירותיו העסיסיים. כדי להגיע אל הפירות צריך לעבור את משוכת הקוצים אבל המאמץ כדאי. הפטל פורח כעת בלבן וצבע סגול בהיר ופירותיו הבשלים שחורים.

שיח הפטל משתרע על פני גדות הנחלים, כמו בית מרקחת שלם והוא נחשב אצל חוקרי הפולקלור לצמח קדוש. בנטורופתיה משתמשים בעלים, השורשים והפרי.
עלי השיח מכילים טאנינים המכווצים את הרקמות ומתאימים לטיפול בפציעות. כך שאם נפצעתם בעת קטיפת הפרי אפשר להשתמש בעלה כדי להרגיע את העור ולאחותו.
חליטת עלי הפטל טובה לטיפול בפצעי חניכיים וכאבי גרון, שלשול מימי ולחיזוק כללי של מערכת העיכול. העלים מכילים ויטמינים מסוג B ו- C ומינרלים בעיקר ברזל וסידן.
100 גר' פרי מכילים 84 קלוריות ורק 1.3 אחוז שומן. 46 מ"ג סידן ו-245 מ"ג אשלגן. נוכחות של 30 מ"ג ויטמין C משפרת את ספיגת המינרלים.
שמו הבוטאני של הצמח הינו – Himalayan Blackberry ( Rubus procerus) ומקורו באמריקה הצפונית. בישראל גדל זן הנקרא הפטל הקדוש (Holy Bramble) מאחר וחוקרי הפולקלור מייחסים לשיח הפטל את הסנה והתגלות האלוהים למשה . ג'ון ג'רארד, כומר ישועי נועז, מבין היחידים שהצליח לברוח מבית הכלא במגדל לונדון והיה הרבולוג נודע בימי הביניים המליץ כבר ב 1575 על שימוש בעלי הפטל לכל מי ששובל מקיבה חלשה ומקבס.

חליטת פטל:
75 גר' עלים וגבעולים טריים
1 ליטר מים
לבשל במשך 30 דקות בסיר סגור . לסנן ולצנן ולשתות את הפה או לגרגר כל שעתיים.

אפשר להוסיף את החליטה למי האמבט ולשבת במשך 20 דקות. האמבט יעיל לטיפול בטחורים, דלקות באברי המין ומחלות עור.
כדאי שים לב שצריכה מרובה של הפירות המתוקים עלולה לגרור פריחה עורית ולכן כדאי למתן את ההתלהבות . ולמי שיש קיבה רגישה עלול לסבול מהטאנינים המצויים בעלי הפטל וכדאי שימנע משימוש בהם. בשלבי הריון מתקדמים מינונים גבוהים מעלי הפטל עלול לגרום להמרצת הרחם ולכן כדאי להתייעץ עם מומחה.
המיילדות של השבטים העתיקים ידעו להשתמש בעלי הפטל כהכנה ללידה, המרצת היולדת וחיזוקה. ברפואה הטבעית ההמלצה היא לשתות כוס חליטת עלי פטל מידי יום במהלך ששת השבועות האחרונים ובמהלך הצירים לשתות חליטה חמה. כמובן הכל כפוף למצבה האישי של ההרה.

פירות הפטל השחור עשירים בויטמין C, סיבים תזונתיים ופקטין . שילוב של פירות אלו עם תפוח עץ וקמח מלא מאזן את מערכת העיכול, מרגיע ומצויין למי ששובל ממעי רגיש ומאזן את הכולסטרול.

עוגת פטל ותפוחי עץ להסדרת מערכת העיכול
1.75 כוס קמח כוסמין אורגני
1 כפית סודה לשתיה
1 תפוח עץ מתוק מגורד בקליפתו
2 כוסות פטל שחור טרי
1/2 כוס סוכר חום
1/2 כוס שמן זית עדין בכבישה קרה ולא מזוכך
3 ביצים
2 כפות של קליפת תפוז
50 גר' שוקולד מריר 70% אורגני- מגורד גס
1 כוס תה לבן

לערבב את השמן, סוכר, 3 חלמונים ותה ולהשרות בהם את התפוחים למשך 10 דקות.
לערבב בקערה נפרדת את הקמח עם הסודה לשתיה .
להקציף את החלבונים בקערה נפרדת.
לאחד את כל הקערות ולהוסיף בזהירות את הפטל.
לצפות את העוגה בשוקולד וקליפת התפוז.

אפשר להגיש עם חליטת נענע מנטה .

בבריאות טובה, מירהכהן שטרקמן

צרו קשר ואשמח לענות על כל שאלה

פתח שיחה
זקוק לעזרה?
שלום 👋
איך נוכל לסייע לך?